TIRAMISU

Składniki:

  • żółtko - 4 sztuki
  • cukier - 0.3 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.75 sztuk
  • mleko w proszku - 2.5 szklanki
  • serek waniliowy - 4 opakowania
  • żelatyna - 4 łyżeczki
  • biszkopty podłużne - 2 opakowania
  • kawa rozpuszczalna - 3 łyżeczki
  • amaretto - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka, cukier, Kasię, serki - wymieszać mikserem.
  2. Dodać mleko w proszku.
  3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody; (przed dodaniem do masy wstawić do garnka z gorącą wodą).
  4. Dodać do masy.
  5. Całość podzielić na 2 części.
  6. Biszkopty nasączyć w kawie rozpuszczalnej z dodatkiem alkoholu (np. amaretto)
  7. Na spodzie blaszki ułożyć 1 warstwę nasączonych biszkoptów i przykryć je pierwszą częścią masy.
  8. Na masę położyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów i również przykryć ją drugą warstwą masy.
  9. Całość można posypać kakaem i wstawić do lodówki.