Tiramisu

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

    ciasto
  • cukier - 0.6 szklanek
  • mąka - 1 szklanka
  • jajko - 6 sztuk
  • krem
  • żółtko - 8 sztuk
  • cukier puder - 1 szklanka
  • ser mascarpone - 1 opakowanie
  • amaretto - 0.2 szklanek
  • śmietana 36% - 2 szklanki
  • żelatyna - 1 łyżka
  • kakao - 1 łyżka
  • syrop kawowy
  • cukier - 0.5 szklanek
  • woda - 100 mililitrów
  • kawa rozpuszczalna - 10 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubić z cukrem na sztywną masę.
  2. Dodać mąkę i szybko wymieszać.
  3. Rozprowadzić cienką masę ciasta na pergaminie.
  4. Piec w 200 stopniach przez 10 minut. 
  5. Krem: żółtka ubić z cukrem, dodać serek mascarpone i całość wymieszać.
  6. Ubić śmietanę i połączyć z masą serową. Dodać amaretto, a na koniec rozpuszczoną żelatynę.
  7. Biszkopt nasączyć syropem kawowym, przełożyć kremem i udekorować ciemnym kakao.