Tiramisu
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 0 °C

Składniki:

  • żółtka - 3 sztuki
  • cukier puder - 3 łyżki
  • ser mascarpone - 250 gramów
  • amaretto - 2 łyżki
  • biszkopty okrągłe - 1 opakowanie
  • mocna kawa rozpuszczalna - 1 szklanka
  • kakao - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę.
  2. Dodać stopniowo serek mascarpone, ubijać krem, aż zgęstnieje.
  3. Kawę połączyć z amaretto.
  4. Nasączać kolejno biszkopty i ułożyc na dnie naczynia. Ja użyłam kieliszków.
  5. Na biszkopty wyłożyć warstwę kremu, posypać delikatnie kakao.
  6. Namoczyć kolejne biszkopty i wyłożyć na kremie.
  7. Ponownie posypać kakao. I kolejna wartwa nasączonych biszkoptów i krem.
  8. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Wierzch przed podaniem posypać kakao lub gorzką czekoladą .