Ciasta bez pieczenia na herbatnikach i inne | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta bez pieczenia

33 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta bez pieczeniaCiasta bez pieczenia

Jesteś smakoszem słodyczy, ale nie masz czasu na przygotowanie skomplikowanych wypieków? Mamy dla Ciebie sprawdzone przepisy na ciasto bez pieczenia. Na dobry początek polecamy serniki na zimno. Za ich spód mogą posłużyć gotowe, kupione biszkopciki. Wystarczy ułożyć je na spodzie tortownicy i przełożyć na nie masę serową. By ciasto dokładnie odchodziło od ścianek naczynia, wyłóż je wcześniej papierem do pieczenia. Masę do sernika przygotuj z utartego lub mielonego twarogu z cukrem. Ewentualnie zastąp go serkami homogenizowanymi. Sernik podawaj w sezonie letnim z dodatkiem świeżych owoców, a zimą z owocami z puszki lub ulubionymi konfiturami. Sprawdzą się dosłownie wszystkie smaki! Ciasto bez pieczenia urozmaici także galaretka na wierzchu lub rodzynki i orzechy w masie serowej. Z serników możesz stworzyć również atrakcyjne torty – także z dodatkiem owoców i galaretek. Jakie jeszcze ciasta bez pieczenia, poza sernikami, są pyszne i godne uwagi? Szczególnie polecamy słodkości na bazie kasz, np. deser jaglany z dodatkiem migdałów i owoców. Ugotowana, następnie zmielona oraz wymieszana z żelatyną, dodatkiem masła kokosowego oraz jogurtu kasza uzyska gładką i aksamitną konsystencję. Za spód takiego ciasta mogą posłużyć pokruszone i zmieszane z margaryną herbatniki. Całość udekoruj ulubionymi owocami – koniecznie kwaskowatymi, które przełamią słodycz ciasta. Sprawdzą się truskawki, maliny, jagody, jeżyny, a nawet drobno posiekane lub starte jabłka. Deser będzie świetnie smakował także z wiórkami kokosowymi czy płatkami migdałów. Natomiast do przyrządzenia kokosowej pianki, przygotuj spód z herbatników. Dla urozmaicenia smaku, możesz dodać do niego kakao. Dzięki temu estetycznie skontrastuje się z białym kokosowym wierzchem. Do jego przyrządzenia potrzebujesz: jogurtu, cukru pudru, żelatyny i słodkiej śmietanki. Całość wraz ze spodem przełożona na blachę, powinna dobrze stężeć w chłodnej temperaturze. Na koniec warto przyozdobić ciasto wspomnianymi owocami lub posiekanymi orzechami. Szukasz ciekawej alternatywy ciasta bez pieczenia? Spróbuj budyniowych deserów lub tiramisu.