Tiramisu - szybko i łatwo

9


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Spód:
biszkopty1 opakowanie
Masa:
śmietana 36%1 opakowanie
serek mascarpone250 gramów
żółtko3 sztuki
cukier puder3 łyżki
Nasączenie:
kawa6 łyżek
wódka150 mililitrów
olejek migdałowy1 opakowanie
Posypka:
kakao1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Najpierw trzeba zrobić wywar, w którym będziemy moczyć biszkopty:6 łyżek kawy nasypujemy do miseczki i zalewamy gorącą wodą (ok. 300 ml) i dodajemy wódkę i olejek bądź amaretto. Czekamy aż ostygnie.
Krok 2
Masa: żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek mascarpone i mieszamy do połączenia się składników, śmietanę ubijamy (można dodać olejek rumowy) i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając.
Krok 3
Pierwszą warstwą są biszkopty - lekko je moczymy (dosłownie muskamy tylko powierzchnią, bo bardzo szybko chłoną roztwór) układamy na dnie formy, następnie wykładamy połowę masy, kolejna warstwa biszkoptów, druga część masy i posypujemy kakaem. Smacznego
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl