Tiramisu - szybko i łatwo
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 00 °C

Składniki:

    spód
  • biszkopty - 1 opakowanie
  • masa
  • śmietana 36% - 1 opakowanie
  • serek mascarpone - 250 gramów
  • żółtko - 3 sztuki
  • cukier puder - 3 łyżki
  • nasączenie
  • kawa - 6 łyżek
  • wódka - 150 mililitrów
  • olejek migdałowy - 1 opakowanie
  • posypka
  • kakao - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw trzeba zrobić wywar, w którym będziemy moczyć biszkopty:6 łyżek kawy nasypujemy do miseczki i zalewamy gorącą wodą (ok. 300 ml) i dodajemy wódkę i olejek bądź amaretto. Czekamy aż ostygnie.
  2. Masa: żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek mascarpone i mieszamy do połączenia się składników, śmietanę ubijamy (można dodać olejek rumowy) i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając.
  3. Pierwszą warstwą są biszkopty - lekko je moczymy (dosłownie muskamy tylko powierzchnią, bo bardzo szybko chłoną roztwór) układamy na dnie formy, następnie wykładamy połowę masy, kolejna warstwa biszkoptów, druga część masy i posypujemy kakaem. Smacznego