Tiramisu z brzoskwiniami
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 5 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • masa
  • serek mascarpone - 60 dekagramów
  • żółtko - 6 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • śmietana kremówka - 1 szklanka
  • gorzka czekolada - 1 opakowanie
  • brzoskwinie - 1 puszka
  • żelatyna - 2 łyżki
  • nasączenie
  • napar z herbaty - 1 szklanka
  • likier migdałowy - 25 mililitrów
  • kakao - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj biszkopt: żółtka utrzyj z cukrem. Połącz z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i ubitymi na sztywną pianę białkami. Piecz 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem, a następnie z serem i śmietaną ubitą z cukrem waniliowym.
  3. Czekoladę stop, przestudź, połącz z połową masy. Do reszty dodaj pokrojone brzoskwinie.
  4. Żelatynę rozpuść z ½ szklanki ciepłej wody, odstaw do napęcznienia, następnie dodaj do obydwu mas.
  5. Biszkopt nasącz kawą wymieszaną z likierem. Rozsmaruj na nim masę serowo - czekoladową, a następnie masę serowo - brzoskwiniową. Wierzch wyrównaj.
  6. Oprósz kakao. Ochładzaj kilka godzin.