Przygotowanie |
Krok 1 |
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno, a żółtka osobno ucieramy z cukrem. Łączmy żółtka z wcześniej ubitymi białkami i dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy. |
Krok 2 |
Wylewamy na wysmarowaną tłuszczem tortownicę. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. |
Krok 3 |
PONCZ: Łączymy alkohol z kawą i mieszamy. |
Krok 4 |
KREM: Do żółtek dodajemy stopniowo serek mascarpone i cukier, ucieramy dokładnie na jednolitą, jasną masę. |
Krok 5 |
WYKONANIE KOŃCOWE: Pozostawić biszkopt w tortownicy (do momentu aż krem zastygnie, to bardzo ważne). |
Krok 6 |
Upieczony i chłodny już biszkopt skraplamy przygotowanym ponczem, wykładamy na to połowę kremu, posypujemy kakao. |
Krok 7 |
Układamy na to również zamoczone wcześniej w ponczu biszkopty, wykładamy resztę kremu i posypujemy kakao. |
Krok 8 |
Odstawić do lodówki na 4-5h. |
Krok 9 |
Na koniec zostaje dać wodzę fantazji i coś wymalować bądź wypisać na wierzchu. |