Tiramisu z uczuciem
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

    biszkopt
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 1 szklanka
  • jajko - 4 sztuki
  • olej - 4 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • poncz
  • kawa rozpuszczalna - 2 szklanki
  • rum - 50 mililitrów
  • krem
  • ser mascarpone - 500 gramów
  • żółtko - 6 sztuk
  • cukier puder - 0.75 szklanek
  • dodatki
  • kakao - 1 opakowanie
  • biszkopty - 1 opakowanie
  • kolorowe pisaki do dekoracji - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno, a żółtka osobno ucieramy z cukrem. Łączmy żółtka z wcześniej ubitymi białkami i dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy.
  2. Wylewamy na wysmarowaną tłuszczem tortownicę. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
  3. PONCZ: Łączymy alkohol z kawą i mieszamy.
  4. KREM: Do żółtek dodajemy stopniowo serek mascarpone i cukier, ucieramy dokładnie na jednolitą, jasną masę.
  5. WYKONANIE KOŃCOWE: Pozostawić biszkopt w tortownicy (do momentu aż krem zastygnie, to bardzo ważne).
  6. Upieczony i chłodny już biszkopt skraplamy przygotowanym ponczem, wykładamy na to połowę kremu, posypujemy kakao.
  7. Układamy na to również zamoczone wcześniej w ponczu biszkopty, wykładamy resztę kremu i posypujemy kakao.
  8. Odstawić do lodówki na 4-5h.
  9. Na koniec zostaje dać wodzę fantazji i coś wymalować bądź wypisać na wierzchu.