Tiramisu z uczuciem

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Biszkopt:
cukier1 szklanka
mąka1 szklanka
jajko4 sztuki
olej4 łyżki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Poncz:
kawa rozpuszczalna2 szklanki
rum50 mililitrów
Krem:
ser mascarpone500 gramów
żółtko6 sztuk
cukier puder0.75 szklanek
Dodatki:
kakao1 opakowanie
biszkopty1 opakowanie
kolorowe pisaki do dekoracji1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno, a żółtka osobno ucieramy z cukrem. Łączmy żółtka z wcześniej ubitymi białkami i dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy.
Krok 2
Wylewamy na wysmarowaną tłuszczem tortownicę. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
Krok 3
PONCZ: Łączymy alkohol z kawą i mieszamy.
Krok 4
KREM: Do żółtek dodajemy stopniowo serek mascarpone i cukier, ucieramy dokładnie na jednolitą, jasną masę.
Krok 5
WYKONANIE KOŃCOWE: Pozostawić biszkopt w tortownicy (do momentu aż krem zastygnie, to bardzo ważne).
Krok 6
Upieczony i chłodny już biszkopt skraplamy przygotowanym ponczem, wykładamy na to połowę kremu, posypujemy kakao.
Krok 7
Układamy na to również zamoczone wcześniej w ponczu biszkopty, wykładamy resztę kremu i posypujemy kakao.
Krok 8
Odstawić do lodówki na 4-5h.
Krok 9
Na koniec zostaje dać wodzę fantazji i coś wymalować bądź wypisać na wierzchu.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl