Tiropitakia czyli greckie pierożki z serem

Składniki:

  • ser feta - 250 gramów
  • parmezan - 100 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • ciasto filo - 500 gramów
  • natka pietruszki - 3 łyżki
  • stopione masło - 0.2 szklanek
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Parmezan zetrzyj na grubych oczkach tarki i dokładnie wymieszaj z rozgniecioną fetą. Zagnieć z całymi, surowymi jajkami, dopraw do smaku.
  2. Ciasto pokrój w paski wielkości 25 cm na 5cm i złóż razem.
  3. Następnie pokrój je na kwadraty i każdy kawałek wysmaruj stopionym wcześniej masłem. Na każdy kwadracik nałóż odrobinę przygotowanej masy serowej i sklej w trójkąciki.
  4. Blaszkę nasmaruj tłuszczem i ułóż na niej serowe pierożki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200-250 stopni przez ok. 15-20 minut. do uzyskania złotego koloru. Podawaj na gorąco.