Tofu Burger
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • tofu twarde - 150 gramów
  • bułki do hamburgerów - 4 sztuki
  • Sos słodko-kwaśny Knorr
  • listki sałaty lodowej - 4 sztuki
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • cebule dymki - 2 sztuki
  • kiełki fasoli mung - 80 gramów
  • ananas z puszki - 100 gramów
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • Imbir z Nigerii Knorr - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • olej - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Zmieszaj sos sojowy z dwiema łyżeczkami oleju, sokiem z cytryny oraz przyprawami.
  2. Tofu pokrój na 4 plastry i umieść na godzinę w marynacie.
  3. Dymki obierz, wypłucz i pokrój w piórka. Następnie odsącz ananasa i pokrój go na drobne kawałki. Paprykę oczyść i pokrój w paski.
  4. Na rozgrzanym oleju smaż tofu po około 8 minut z każdej strony.
  5. Przekrój bułki na pół i podgrzej je lekko na suchej patelni. Na ich dolną część nałóż po 2 liście sałaty, tofu, paprykę oraz kiełki.
  6. Sos Słodko-kwaśny Knorr zagotuj, dodaj ananasa oraz dymki i całość zagotuj. Polej sosem bułkę z dodatkami, po czym nakryj ją górną połówką bułki. Podawaj.