Tofu w rajskim curry
  • 10 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pasta curry madras - 2 łyżki
  • ryż basmatti lub jaśminowy - 200 gramów
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • olej roślinny - 3 łyżki
  • żółta papryka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • fasola szparagowa - 250 gramów
  • mleko kokosowe - 200 mililitrów
  • cebula dymka ze szczypiorem - 2 sztuki
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • ser tofu - 250 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  2. Paprykę pokrój w paski, cebulkę dymkę pokrój w półplastry, szczypior drobno posiekaj, fasolkę oczyść z szypułek. przekrój na pół. Fasolkę wrzuć do gotującej się wody na około 12 minut.
  3. Tofu pokrój w grubą 2x2 cm kostkę, podsmaż na patelni na jednej łyżce oliwy z każdej strony. Na tej samej patelni podsmaż cebulkę, paprykę i fasolkę, wlej mleko kokosowe, dodaj kostkę rosołową i pastę curry. Dodaj smażone wcześniej tofu. Wszystko razem gotuj około 2-3 minuty.
  4. Warzywne curry podawaj z ryżem, posypane z wierzchu szczypiorem.