Tofu z cukinią
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • tofu - 300 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżeczki
  • cukinia - 0.5 sztuk
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • olej - 3 łyżki
  • sos sojowy jasny - 3 łyżki
  • sos sojowy ciemny - 3 łyżki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • przyprawa „Pięć Smaków” - 2 łyżeczki
  • woda - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos: do miski wlej wodę, sosy sojowe, zmiażdżony czosnek, mąkę, przyprawę 5 smaków oraz przyprawę Knorr. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
  2. Tofu pokrój na kostki o boku 1 centymetra i podsmaż na oleju do zarumienienia.
  3. Wszystkie warzywa pokrój na małe paski.
  4. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i zeszklij, następnie wrzuć paprykę, a po 5 minutach dorzuć cukinię. Smaż około 10 minut i dodaj tofu.
  5. Wymieszaj ponownie sos i zalej nim składniki na patelni. Duś przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem.