Tofu z cukinią

58


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
tofu300 gramów
cukinia0.5 sztuk
cebula czerwona1 sztuka
papryka czerwona1 sztuka
papryka zielona1 sztuka
olej3 łyżki
sos sojowy jasny3 łyżki
imbir suszony1 łyżeczka
sos sojowy ciemny3 łyżki
ząbki czosnku2 sztuki
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr2 szczypty
mąka ziemniaczana1 łyżka
przyprawa „Pięć Smaków”2 łyżeczki
woda1 szklanka
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj sos: do miski wlej wodę, dodaj imbir , przyprawę Knorr , sosy sojowe, zmiażdżony czosnek, mąkę, przyprawę 5 smaków. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Tofu pokrój na kostki o boku 1 centymetra i podsmaż na oleju do zarumienienia.
Krok 2
Wszystkie warzywa pokrój na małe paski.
Krok 3
Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i zeszklij, następnie wrzuć paprykę, a po 5 minutach dorzuć cukinię. Smaż około 10 minut i dodaj tofu.
Krok 4
Wymieszaj ponownie sos i zalej nim składniki na patelni. Duś przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl