Tołpyga zapiekana w sosie koperkowym

0


Średnie


90 min.


4 os.

Składniki
filet z tołpygi 600 gramów
olej roślinny50 mililitrów
kolendra mielona1 łyżeczka
sok z 1 cytryny1 sztuka
fenkuł1 sztuka
śmietana 12% mała1 sztuka
bułka tarta2 łyżki
Przyprawa do kurczaka Knorr3 łyżeczki
Fix Ryba zapiekana w sosie koperkowym Knorr1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Filet z tołpygi dzielimy na 4 części i smarujemy marynatą przygotowaną poprzez wymieszanie oleju, soku z cytryny oraz 3 łyżeczek przyprawy Knorr i 1 łyżeczki mielonej kolendry. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Krok 2
Dno naczynia żaroodpornego wyściełamy pokrojonym w plastry fenkułem. Na nim układamy zamarynowane kawałki ryby.
Krok 3
Fix Ryba zapiekana w sosie koperkowym Knorr mieszamy ze śmietaną. Polewamy nim rybę.
Krok 4
Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia posypujemy rybę na wierzchu tartą bułką i pieczemy jeszcze 5 minut (najlepiej z termoobiegiem - wówczas nabierze złocistego koloru).
Krok 5
Podajemy z ziemniakami i zdecydowaną w smaku surówką.
Autor: Anna WłodarczykPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl