Tołpyga zapiekana w sosie koperkowym
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • filet z tołpygi - 600 gramów
  • olej roślinny - 50 mililitrów
  • kolendra mielona - 1 łyżeczka
  • sok z 1 cytryny - 1 sztuka
  • fenkuł - 1 sztuka
  • śmietana 12% mała - 1 sztuka
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 3 łyżeczki
  • Fix Ryba zapiekana w sosie koperkowym Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Filet z tołpygi dzielimy na 4 części i smarujemy marynatą przygotowaną poprzez wymieszanie oleju, soku z cytryny oraz 3 łyżeczek przyprawy Knorr i 1 łyżeczki mielonej kolendry. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  2. Dno naczynia żaroodpornego wyściełamy pokrojonym w plastry fenkułem. Na nim układamy zamarynowane kawałki ryby.
  3. Fix Ryba zapiekana w sosie koperkowym Knorr mieszamy ze śmietaną. Polewamy nim rybę.
  4. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia posypujemy rybę na wierzchu tartą bułką i pieczemy jeszcze 5 minut (najlepiej z termoobiegiem - wówczas nabierze złocistego koloru).
  5. Podajemy z ziemniakami i zdecydowaną w smaku surówką.