Tołpyga ze szpinakiem

0


Średnie


45 min.


5 os.

Składniki
pieprz1 szczypta
śmietana1 szklanka
sól1 szczypta
gałka muszkatołowa0.25 łyżeczek
mąka1 łyżka
masło2 łyżki
pieprz cayenne0.25 łyżeczek
sok z cytryny1 łyżka
starty ser żółty5 łyżek
szpinak300 gramów
filety z tołpygi 1 kilogram
Przygotowanie
Krok 1
Filety umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, przykryj i wstaw do lodówki na 60 minut. Po wyjęciu pokrój na kawałki.
Krok 2
Szpinak zblanszuj w osolonym wrzątku, osącz.
Krok 3
Z mąki i masła zrób jasną zasmażkę, dolej 4 łyżki przegotowanej wody, przypraw solą, pieprzem i gałką.
Krok 4
Wlej śmietanę, wymieszaj i podgrzewaj do czasu,gdy sos zgęstnieje.
Krok 5
W żaroodpornym półmisku posmarowanym masłem ułóż pokrojoną na porcję rybę, na niej rozłóż szpinak, zalej sosem, posyp startym serem.
Krok 6
Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl