Tołpyga ze szpinakiem

Składniki:

  • pieprz - 1 szczypta
  • śmietana - 1 szklanka
  • sól - 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa - 0.25 łyżeczek
  • mąka - 1 łyżka
  • masło - 2 łyżki
  • pieprz cayenne - 0.25 łyżeczek
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • starty ser żółty - 5 łyżek
  • szpinak - 300 gramów
  • filety z tołpygi - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. Filety umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, przykryj i wstaw do lodówki na 60 minut. Po wyjęciu pokrój na kawałki.
  2. Szpinak zblanszuj w osolonym wrzątku, osącz.
  3. Z mąki i masła zrób jasną zasmażkę, dolej 4 łyżki przegotowanej wody, przypraw solą, pieprzem i gałką.
  4. Wlej śmietanę, wymieszaj i podgrzewaj do czasu,gdy sos zgęstnieje.
  5. W żaroodpornym półmisku posmarowanym masłem ułóż pokrojoną na porcję rybę, na niej rozłóż szpinak, zalej sosem, posyp startym serem.
  6. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.