Torcik ajerkoniakowy
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

    spód
  • biszkopty - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 125 gramów
  • kakao - 2 łyżeczki
  • masa ajerkoniakowa
  • żelatyna - 25 gramów
  • śmietanka 30% - 500 mililitrów
  • mleko skondensowane niesłodzone 7,5% - 340 gramów
  • ajerkoniak - 300 mililitrów
  • polewa
  • ajerkoniak - 200 mililitrów
  • galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopty rozdrobnij w blenderze. Kasię roztop w rondelku i wymieszaj z pokruszonymi biszkoptami i kakao. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj kilka łyżek wody.
  2. Metalową obręcz o średnicy 24 cm ułóż na paterze. Masę przełóż do środka obręczy i ugnieć łyżką. Odstaw do lodówki.
  3. Żelatynę zalej 1/2 szklanki mleka skondensowanego i odstaw. Gdy napęcznieje wlej 3 łyżki gorącej wody i podgrzej w kąpieli wodnej, aby żelatyna się rozpuściła. Wymieszaj z ajerkoniakiem.
  4. Pozostałe mleko ubijaj mikserem, wlewając cienkim strumieniem ajerkoniak z żelatyną.
  5. Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj do masy ajerkoniakowej i wymieszaj. Całość wyłóż na przygotowany wcześniej w formie spód ciasta. Odstaw do lodówki.
  6. Galaretkę rozpuść w 2/3 szklanki gorącej wody. Przestudź, wymieszaj z ajerkoniakiem i wylej na stężałą w lodówce masę. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.