Torcik baranek
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  •  °C

Składniki:

    ciasto:
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • jajka (L) - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem:
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 250 gramów
  • cukier puder - 300 gramów
  • cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • śmietanka 30% - 50 mililitrów
  • dodatkowo:
  • dżem brzoskwiniowy - 300 gramów
  • biszkopt podłużny - 1 sztuka
  • cukierki typu lentilki - 2 sztuki
  • pisak czekoladowy - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj na gładką masę.
  2. Tortownicę o średnicy 22 cm posmaruj Kasią i oprósz mąką. Ciasto przełóż do formy i piecz około 40 minut w 180 st.C (termoobieg). Biszkopt możesz upiec dzień wcześniej.
  3. Wystudzone ciasto przekrój na trzy blaty i przełóż dżemem brzoskwiniowym, lekko dociśnij. Górny rant ciasta lekko zetnij nożyczkami, aby brzeg był bardziej łagodny i łatwiej przyczepiał się do niego krem.
  4. Miękką Kasię ubij mikserem dodając partiami cukier waniliowy, cukier puder i śmietankę. Przygotowany krem przełóż do szprycy cukierniczej.
  5. Boki i wierzch tortu udekoruj rozetkami z kremu. Na wierzchu narysuj przy pomocy cukrowego pisaka nosek i buzię baranka. Z cukiereczków zrób oczka. Podłużny biszkopt przetnij (pod skosem) na pół i zrób z niego uszy baranka.