Torcik baranek

24


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Ciasto::
mąka pszenna1 szklanka
cukier1 szklanka
jajka (L)3 sztuki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Krem::
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak250 gramów
cukier puder300 gramów
cukier waniliowy1 łyżeczka
śmietanka 30%50 mililitrów
Dodatkowo::
dżem brzoskwiniowy300 gramów
biszkopt podłużny1 sztuka
cukierki typu lentilki2 sztuki
pisak czekoladowy1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj na gładką masę.
Krok 2
Tortownicę o średnicy 22 cm posmaruj Kasią i oprósz mąką. Ciasto przełóż do formy i piecz około 40 minut w 180 st.C (termoobieg). Biszkopt możesz upiec dzień wcześniej.
Krok 3
Wystudzone ciasto przekrój na trzy blaty i przełóż dżemem brzoskwiniowym, lekko dociśnij. Górny rant ciasta lekko zetnij nożyczkami, aby brzeg był bardziej łagodny i łatwiej przyczepiał się do niego krem.
Krok 4
Miękką Kasię ubij mikserem dodając partiami cukier waniliowy, cukier puder i śmietankę. Przygotowany krem przełóż do szprycy cukierniczej.
Krok 5
Boki i wierzch tortu udekoruj rozetkami z kremu. Na wierzchu narysuj przy pomocy cukrowego pisaka nosek i buzię baranka. Z cukiereczków zrób oczka. Podłużny biszkopt przetnij (pod skosem) na pół i zrób z niego uszy baranka.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl