Torcik czekoladowy na bazie quinoa
  • 20 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 180 °C
  • 18 cm

Składniki:

  • Ugotowana quinoa - 1 szklanka
  • jajko - 2 sztuki
  • mleko - 3 łyżki
  • mąka migdałowa - 0.5 szklanek
  • aromat waniliowy - 1 łyżeczka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.25 sztuk
  • cukier - 0.75 szklanek
  • kakao - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180°C. Tortownicę o średnicy 18 cm posmaruj kostką do pieczenia Kasia i oprósz bułką tartą. Oddziel białka jaj od żółtek. Pozostałą kostkę do pieczenia Kasia rozpuść.
  2. Ugotowaną komosę ryżową zblenduj z żółtkami. Dodaj aromat waniliowy, rozpuszczoną kostkę do pieczenia KASIA oraz mleko. Całość blenduj do uzyskania gładkiej masy. Masę przenieś do misy miksera i mieszaj na małych obrotach.
  3. W dużej misce zmieszaj cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Przygotowaną mieszankę stopniowo dodawaj do misy miksera. Dosyp zmielone migdały. Całość mieszaj do połączenia składników.
  4. W oddzielnej misce ubij białka. Stopniowo dodawaj je do masy i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  5. Puszystą masę umieść w tortownicy. Piecz przez około 35–45 minut.
  6. Po ostygnięciu ciasto udekoruj polewą czekoladową. Torcik ozdób zimowymi owocami oraz skórką otartą z limonki.