Torcik dla Mamy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • mąka - 300 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • gorzka czekolada - 100 gramów
  • konfitura malinowa - 100 gramów
  • jajka - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • dekoracja
  • polewa czekoladowa - 2 opakowania
  • miód - 2 łyżki
  • pisaki cukrowe
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połam i rozpuść na parze. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Miękką Kasię zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po 1 żółtku, a następnie przestudzoną czekoladę i mąkę. Białka ubij, delikatnie wymieszaj z masą czekoladową.
  2. Masę wyłóż do wysmarowanej Kasią tortownicy i piecz ok. 40 min. w 180 st. C.
  3. Upieczone ciasto wyjmij z tortownicy i obróć do góry dnem. Gdy wystygnie, przekrój na 2 części.
  4. Jedną posmaruj konfiturą, a następnie przykryj ją drugą częścią.
  5. Polewę rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią ostudzone ciasto. Boki obsyp kolorową posypką.
  6. Na wierzchu zrób cukrowymi pisakami napis i kontur kwiatka. Płatki posmaruj miodem i wysyp kolorowymi posypkami.