Torcik dla Mamy

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia150 gramów
mąka300 gramów
cukier100 gramów
gorzka czekolada100 gramów
konfitura malinowa100 gramów
jajka5 sztuk
proszek do pieczenia2 łyżeczki
cukier waniliowy1 opakowanie
Dekoracja:
polewa czekoladowa2 opakowania
miód2 łyżki
pisaki cukrowe
kolorowa posypka
Przygotowanie
Krok 1
Czekoladę połam i rozpuść na parze. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Miękką Kasię zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po 1 żółtku, a następnie przestudzoną czekoladę i mąkę. Białka ubij, delikatnie wymieszaj z masą czekoladową.
Krok 2
Masę wyłóż do wysmarowanej Kasią tortownicy i piecz ok. 40 min. w 180 st. C.
Krok 3
Upieczone ciasto wyjmij z tortownicy i obróć do góry dnem. Gdy wystygnie, przekrój na 2 części.
Krok 4
Jedną posmaruj konfiturą, a następnie przykryj ją drugą częścią.
Krok 5
Polewę rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią ostudzone ciasto. Boki obsyp kolorową posypką.
Krok 6
Na wierzchu zrób cukrowymi pisakami napis i kontur kwiatka. Płatki posmaruj miodem i wysyp kolorowymi posypkami.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl