Torcik galaretkowy z kaszą manną
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 0 °C

Składniki:

  • okrągłe biszkopty - 1 opakowanie
  • galaretka o różnych kolorach - 3 opakowania
  • masa
  • mleko - 2 szklanki
  • kasza manna - 3 łyżki
  • żółtko - 2 sztuki
  • żelatyna - 4 łyżeczki
  • cukier - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • kakao - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Przed wylaniem każdej kolejnej warstwy należy zaczekać, aby poprzednia stężała. Do mas i galaretek można dodawać owoce sezonowe lub z puszki. SMACZNEGO!!!!
  2. Na stężałą galaretkę wylewamy masę kakaową. Kolejna warstwa to galaretka, potem jasna masa i ponownie galaretka.
  3. Dno tortownicy wykładamy umoczonymi w płynnej galaretce biszkoptami. Biszkopty zalewamy warstwą tężącej galaretki (tą, co maczaliśmy biszkopty). Wstawiamy do lodówki.
  4. Na koniec wlewamy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody (około pół szklanki) żelatynę. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy łyżkę kakao, druga pozostaje jasna.
  5. Odstawiamy kaszę do ostygnięcia. Ucieramy mikserem Kasię. Do Kasi dodajemy po łyżce zimnej kaszy manny i po 1 żółtku, cały czas ucierając.
  6. Gotujemy na mleku kaszę manną. Do ciepłej kaszy wsypujemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia.