Torcik jabłkowy

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Masa jabłkowa:
jabłko2 kilogramy
cukier0.5 szklanek
galaretka cytrynowa1 opakowanie
Masa śmietanowa:
śmietana500 mililitrów
bita śmietana w proszku1 opakowanie
Biszkopt:
jajko6 sztuk
mąka pszenna0.7 szklanek
cukier0.7 szklanek
proszek do pieczenia3 łyżeczki
Dekoracja:
cynamon1 opakowanie
kawa1 opakowanie
kakao1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać.
Krok 2
Dodać żółtka i jeszcze ubijać.
Krok 3
Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 4
Delikatnie wymieszać.
Krok 5
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.
Krok 6
Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem waniliowym.
Krok 7
Obrane i opłukane jabłka pokroić w kostkę.
Krok 8
Przełożyć do garnka, dodać cukier i smażyć pod przykryciem.
Krok 9
Pod koniec dodać sypką galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszać.
Krok 10
Ostudzić, a następnie wyłożyć na biszkopt.
Krok 11
Schłodzoną śmietanę ubić mikserem.
Krok 12
Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i bitą śmietanę w proszku.
Krok 13
Chwilę ubijać.
Krok 14
Następnie wyłożyć na masę jabłkową.
Krok 15
Udekorować cynamonem, kawą i kakao w tzw. pasy lub dowolnie.
Krok 16
Schłodzić w lodówce.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl