Torcik jabłkowy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 170 °C

Składniki:

    masa jabłkowa
  • jabłko - 2 kilogramy
  • cukier - 0.5 szklanek
  • galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
  • masa śmietanowa
  • śmietana - 500 mililitrów
  • bita śmietana w proszku - 1 opakowanie
  • biszkopt
  • jajko - 6 sztuk
  • mąka pszenna - 0.7 szklanek
  • cukier - 0.7 szklanek
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • dekoracja
  • cynamon - 1 opakowanie
  • kawa - 1 opakowanie
  • kakao - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać.
  2. Dodać żółtka i jeszcze ubijać.
  3. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Delikatnie wymieszać.
  5. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.
  6. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem waniliowym.
  7. Obrane i opłukane jabłka pokroić w kostkę.
  8. Przełożyć do garnka, dodać cukier i smażyć pod przykryciem.
  9. Pod koniec dodać sypką galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszać.
  10. Ostudzić, a następnie wyłożyć na biszkopt.
  11. Schłodzoną śmietanę ubić mikserem.
  12. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i bitą śmietanę w proszku.
  13. Chwilę ubijać.
  14. Następnie wyłożyć na masę jabłkową.
  15. Udekorować cynamonem, kawą i kakao w tzw. pasy lub dowolnie.
  16. Schłodzić w lodówce.