Torcik jabłkowy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  •  °C
  • tortownica o średnicy 21 cm

Składniki:

    spód
  • pokruszone czarne herbatniki - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • masa jabłkowa
  • jabłka (najlepiej papierówki) - 1 kilogram
  • cukier - 100 gramów
  • żelatyna - 30 gramów
  • masa śmietanowa
  • śmietanka kremówka 30% - 400 mililitrów
  • cukier puder - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kasię rozpuść w rondelku. Herbatniki pokrusz tłuczkiem. Trzy łyżki herbatników odłóż do dekoracji, resztę wymieszaj z rozpuszczoną Kasią.
  2. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, następnie przełóż do niej masę herbatnikową i dociśnij łyżką.
  3. Żelatynę zalej 1/3 szklanki zimnej wody i odstaw. Gdy napęcznieje 1/4 żelatyny odłóż, resztę podgrzej, aby się rozpuściła. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i włóż do rondla.
  4. Jabłka gotuj pod przykryciem, aż się uprażą. Następnie zdejmij je z ognia, dodaj cukier i żelatynę. Wymieszaj składniki i wystudź.
  5. Masę jabłkową wyłóż na herbatnikowy spód w tortownicy i odstaw do lodówki.
  6. Pozostałą żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej z łyżką gorącej wody. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Gotową masę śmietanową wyłóż na jabłka w tortownicy i ponownie odstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj pozostałymi herbatnikami.