Przygotowanie |
Krok 1 |
Kasię rozpuść w rondelku. Herbatniki pokrusz tłuczkiem. Trzy łyżki herbatników odłóż do dekoracji, resztę wymieszaj z rozpuszczoną Kasią. |
Krok 2 |
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, następnie przełóż do niej masę herbatnikową i dociśnij łyżką. |
Krok 3 |
Żelatynę zalej 1/3 szklanki zimnej wody i odstaw. Gdy napęcznieje 1/4 żelatyny odłóż, resztę podgrzej, aby się rozpuściła. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i włóż do rondla. |
Krok 4 |
Jabłka gotuj pod przykryciem, aż się uprażą. Następnie zdejmij je z ognia, dodaj cukier i żelatynę. Wymieszaj składniki i wystudź. |
Krok 5 |
Masę jabłkową wyłóż na herbatnikowy spód w tortownicy i odstaw do lodówki. |
Krok 6 |
Pozostałą żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej z łyżką gorącej wody. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Gotową masę śmietanową wyłóż na jabłka w tortownicy i ponownie odstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj pozostałymi herbatnikami. |