Torcik jabłkowy

203


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
Spód:
pokruszone czarne herbatniki200 gramów
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
Masa jabłkowa:
jabłka (najlepiej papierówki)1 kilogram
cukier100 gramów
żelatyna30 gramów
Masa śmietanowa:
śmietanka kremówka 30%400 mililitrów
cukier puder2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Kasię rozpuść w rondelku. Herbatniki pokrusz tłuczkiem. Trzy łyżki herbatników odłóż do dekoracji, resztę wymieszaj z rozpuszczoną Kasią.
Krok 2
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, następnie przełóż do niej masę herbatnikową i dociśnij łyżką.
Krok 3
Żelatynę zalej 1/3 szklanki zimnej wody i odstaw. Gdy napęcznieje 1/4 żelatyny odłóż, resztę podgrzej, aby się rozpuściła. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i włóż do rondla.
Krok 4
Jabłka gotuj pod przykryciem, aż się uprażą. Następnie zdejmij je z ognia, dodaj cukier i żelatynę. Wymieszaj składniki i wystudź.
Krok 5
Masę jabłkową wyłóż na herbatnikowy spód w tortownicy i odstaw do lodówki.
Krok 6
Pozostałą żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej z łyżką gorącej wody. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Gotową masę śmietanową wyłóż na jabłka w tortownicy i ponownie odstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj pozostałymi herbatnikami.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl