Torcik kokosowy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mąka - 150 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mąka pszenna - 80 gramów
  • mleko - 500 mililitrów
  • wiórki kokosowe - 100 gramów
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie
  • cukier - 100 gramów
  • dekoracja
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie
  • posypki czekoladowej - 1 opakowanie
  • galaretka truskawkowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Jajka utrzyj dokładnie z cukrem, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylej do wysmarowanej Kasią i posypanej mąką formy w kształcie serca. Piecz w 180 st. C około 30 minut.
  2. Upieczony biszkopt wyjmij z formy do góry dnem, a gdy ostygnie przekrój na dwa blaty. Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do stężenia.
  3. Szklankę mleka zagotuj z cukrem. Do pozostałego mleka dodaj przesianą mąkę. Dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Chwilę pogotuj. Gdy masa zgęstnieje odstaw do wystygnięcia.
  4. Miękką Kasię zmiksuj i dodawaj do niej po trochę, ciągle miksując, zimny krem. Wiórki kokosowe upraż na złoto na suchej patelni. Przestudź. Połowę kremu połącz z połową wiórków.
  5. Powstałym kremem przełóż blaty biszkoptu i posmaruj boki ciasta. Pozostałym kremem bez wiórków posmaruj wierzch ciasta i za pomocą szprycy zrób ozdobny rant. Resztą wiórków obsyp boki torciku.
  6. Przygotowaną wcześniej galaretkę posiekaj nożem i posyp nią wierzch serca. Rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą zrób na pergaminie napis i gdy zastygnie przełóż na galaretkę. Przed podaniem posyp torcik posypką.