Torcik kokosowy

22


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia125 gramów
mąka150 gramów
cukier150 gramów
jajka4 sztuki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Krem:
Kostka do pieczenia Kasia125 gramów
mąka pszenna80 gramów
mleko500 mililitrów
wiórki kokosowe100 gramów
polewa czekoladowa1 opakowanie
cukier100 gramów
Dekoracja:
polewa czekoladowa1 opakowanie
posypki czekoladowej1 opakowanie
galaretka truskawkowa1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Jajka utrzyj dokładnie z cukrem, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylej do wysmarowanej Kasią i posypanej mąką formy w kształcie serca. Piecz w 180 st. C około 30 minut.
Krok 2
Upieczony biszkopt wyjmij z formy do góry dnem, a gdy ostygnie przekrój na dwa blaty. Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do stężenia.
Krok 3
Szklankę mleka zagotuj z cukrem. Do pozostałego mleka dodaj przesianą mąkę. Dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Chwilę pogotuj. Gdy masa zgęstnieje odstaw do wystygnięcia.
Krok 4
Miękką Kasię zmiksuj i dodawaj do niej po trochę, ciągle miksując, zimny krem. Wiórki kokosowe upraż na złoto na suchej patelni. Przestudź. Połowę kremu połącz z połową wiórków.
Krok 5
Powstałym kremem przełóż blaty biszkoptu i posmaruj boki ciasta. Pozostałym kremem bez wiórków posmaruj wierzch ciasta i za pomocą szprycy zrób ozdobny rant. Resztą wiórków obsyp boki torciku.
Krok 6
Przygotowaną wcześniej galaretkę posiekaj nożem i posyp nią wierzch serca. Rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą zrób na pergaminie napis i gdy zastygnie przełóż na galaretkę. Przed podaniem posyp torcik posypką.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl