torcik królewski

0


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
jajko5 sztuk
mąka pszenna1 szklanka
cukier1.5 szklanek
mleko0.5 litrów
budyń waniliowy2 opakowania
mąka ziemniaczana1 łyżka
proszek do pieczenia1 łyżeczka
kakao2 łyżki
dżem wiśniowy1 puszka
margaryna Kasia1 gram
Przygotowanie
Krok 1
żółtka utrzeć z cukrem.
Krok 2
przesiać 2 rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i kakao- dodać do utartych żółtek.
Krok 3
utrzeć wszystko razem.na koniec dodać ubite na sztywno białka.
Krok 4
wylać ciasto do tortownicy piec 25 min. w tem. 190 st.
Krok 5
po upieczeniu wystudzić ciasto i podzielić na 3 części.
Krok 6
krem:z mleka i budyniu ugotuj gesty budyn, ostudz. miekką margarynę utrzyj z pozostałym cukrem dodajac po łyżce zimnego budyniu. powstałym kremem przelóz placki biszkoptowe. na jednej warstwie kremu rozsmaruj dżem.polewę stop. polej ciasto i rozsmaruj na całej powierzchni ciasta. udekoruj wg uznania. np. udekorować na przemian wiśniami z dżemu i różyczkami z kremu.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl