torcik królewski

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • jajko - 5 sztuk
  • kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • dżem wiśniowy - 1 puszka
  • cukier - 1.5 szklanek
  • budyń waniliowy - 2 opakowania
  • mleko - 0.5 litrów
  • margaryna Kasia - 1 gram

Sposób przygotowania:

  1. żółtka utrzeć z cukrem.
  2. przesiać 2 rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i kakao- dodać do utartych żółtek.
  3. utrzeć wszystko razem.na koniec dodać ubite na sztywno białka.
  4. wylać ciasto do tortownicy piec 25 min. w tem. 190 st.
  5. po upieczeniu wystudzić ciasto i podzielić na 3 części.
  6. krem:z mleka i budyniu ugotuj gesty budyn, ostudz. miekką margarynę utrzyj z pozostałym cukrem dodajac po łyżce zimnego budyniu. powstałym kremem przelóz placki biszkoptowe. na jednej warstwie kremu rozsmaruj dżem.polewę stop. polej ciasto i rozsmaruj na całej powierzchni ciasta. udekoruj wg uznania. np. udekorować na przemian wiśniami z dżemu i różyczkami z kremu.