Torcik mandarynkowy
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 0.75 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • mandarynki w syropie - 1 puszka
  • budyń śmietankowy - 2 opakowania
  • sok pomarańczowy - 2 szklanki
  • śmietana kremówka - 3 szklanki
  • cukier puder - 6 łyżek
  • smietana fix - 3 opakowania
  • herbatniki Petit Buerre - 20 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem.
  2. Białka ubić z cukrem waniliowym na sztywną pianę.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z żółtkami, połączyć z ubitymi białkami.
  4. Ciasto nałożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piec 15 min w temp. 200ºC. Wystudzić.
  6. Mandarynki osączyć z syropu i ułożyć na cieście (20 cząstek odłożyć).
  7. Proszek budyniowy wymieszać ze szklanką syropu.
  8. Sok pomarańczowy podgrzać z pozostałym syropem.
  9. Mieszając wlać rozpuszczony budyń i zagotować.
  10. Kremem budyniowym przykryć mandarynki, wyrównać.
  11. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
  12. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
  13. Bitą śmietanę rozsmarować na kremie budyniowym.
  14. Na wierzchu ułożyć szachownicę z herbatników z czekoladą i bez.
  15. Pokroić, udekorować odłożonymi mandarynkami.