Torcik mandarynkowy

1


Średnie


60 min.


1 os.

Składniki
jajko6 sztuk
cukier0.75 szklanek
cukier waniliowy1 opakowanie
mąka1 szklanka
proszek do pieczenia1 łyżeczka
mandarynki w syropie1 puszka
budyń śmietankowy2 opakowania
sok pomarańczowy2 szklanki
śmietana kremówka3 szklanki
cukier puder6 łyżek
smietana fix3 opakowania
herbatniki Petit Buerre20 sztuk
Przygotowanie
Krok 1
Żółtka utrzeć z cukrem.
Krok 2
Białka ubić z cukrem waniliowym na sztywną pianę.
Krok 3
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z żółtkami, połączyć z ubitymi białkami.
Krok 4
Ciasto nałożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 5
Piec 15 min w temp. 200ºC. Wystudzić.
Krok 6
Mandarynki osączyć z syropu i ułożyć na cieście (20 cząstek odłożyć).
Krok 7
Proszek budyniowy wymieszać ze szklanką syropu.
Krok 8
Sok pomarańczowy podgrzać z pozostałym syropem.
Krok 9
Mieszając wlać rozpuszczony budyń i zagotować.
Krok 10
Kremem budyniowym przykryć mandarynki, wyrównać.
Krok 11
Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
Krok 12
Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
Krok 13
Bitą śmietanę rozsmarować na kremie budyniowym.
Krok 14
Na wierzchu ułożyć szachownicę z herbatników z czekoladą i bez.
Krok 15
Pokroić, udekorować odłożonymi mandarynkami.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl