Torcik orzechowy

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko12 sztuk
cukier25 dekagramów
posiekane orzechy włoskie30 dekagramów
bułka tarta2 łyżki
kawa naturalna1 łyżka
kakao1 łyżka
Krem:
Kostka do pieczenia Kasia2 sztuki
cukier puder0.75 szklanek
żółtko2 sztuki
kawa rozpuszczalna2 łyżki
spirytus 1 łyżka
aromat rumowy1 unit
orzechy1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Oddzielić białka od żółtek i żółtka utrzeć z cukrem na gładką, białą masę.
Krok 2
Dodać zmielone drobno orzechy, przesianą przez gęste sito bułkę tartą, kakao i kawę.
Krok 3
Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą.
Krok 4
Wylać na wysmarowaną Kasią tortownicę i piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 5
Kasię utrzeć z cukrem, dodać żółtka, spirytus, kawę i rum. Dokładnie wymieszać.
Krok 6
Ciasto wystudzić, ostrym nożem o długim ostrzu przekroić na trzy tej samej wielkości krążki.
Krok 7
Na jeden z nich nałożyć ok. 1/3 kremu i rozsmarować. Przykryć drugim i nałożyć kolejną część kremu. Nałożyć ostatni krążek i całość oblać czekoladą, dekorując kremem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl