Torcik orzechowy:)
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180'C °C

Składniki:

    dwa biszkopty
  • jajka - 14 sztuk
  • mąka - 800 gramów
  • cukier - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 4 łyżeczki
  • kakao - 3 łyżki
  • przełożenie
  • krem jasny - 2 opakowania
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • dżem wiśniowy - 1 opakowanie
  • czekolada - 2 opakowania
  • orzechy włoskie - 750 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Z jajek i cukru zmiksować kogel-mogel, dodawać po trosze mąkę z proszkiem i kakao.
  2. Ubić na puch, przelać do dużej formy, upiec 25 min. w 180 stopniach C. Powtórzyć raz jeszcze składniki i upiec drugi biszkopt, jasny, bez kakao.
  3. Dwa opakowania kremu zrobić według przepisu, rozwiercić z Kasią.
  4. Biszkopty przeciąć, by uzyskać 4 placki.
  5. Ciemny posmarować kremem i tak powtórzyć warstwy na przemian kolorami.
  6. W środku posmarować dżemem.
  7. Całe ciasto posmarować niewielką ilością kremu.
  8. Wierzch i boki tortu posypać suto rozdrobnionymi orzechami włoskimi, udekorować kawałkami czekolady. Smacznego!