Przepisy na Ciasta bez pieczenia
33 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Ciasta bez pieczenia
Jesteś smakoszem słodyczy, ale nie masz czasu na przygotowanie skomplikowanych wypieków? Mamy dla Ciebie sprawdzone przepisy na ciasto bez pieczenia. Na dobry początek polecamy serniki na zimno. Za ich spód mogą posłużyć gotowe, kupione biszkopciki. Wystarczy ułożyć je na spodzie tortownicy i przełożyć na nie masę serową. By ciasto dokładnie odchodziło od ścianek naczynia, wyłóż je wcześniej papierem do pieczenia. Masę do sernika przygotuj z utartego lub mielonego twarogu z cukrem. Ewentualnie zastąp go serkami homogenizowanymi. Sernik podawaj w sezonie letnim z dodatkiem świeżych owoców, a zimą z owocami z puszki lub ulubionymi konfiturami. Sprawdzą się dosłownie wszystkie smaki! Ciasto bez pieczenia urozmaici także galaretka na wierzchu lub rodzynki i orzechy w masie serowej. Z serników możesz stworzyć również atrakcyjne torty – także z dodatkiem owoców i galaretek. Jakie jeszcze ciasta bez pieczenia, poza sernikami, są pyszne i godne uwagi? Szczególnie polecamy słodkości na bazie kasz, np. deser jaglany z dodatkiem migdałów i owoców. Ugotowana, następnie zmielona oraz wymieszana z żelatyną, dodatkiem masła kokosowego oraz jogurtu kasza uzyska gładką i aksamitną konsystencję. Za spód takiego ciasta mogą posłużyć pokruszone i zmieszane z margaryną herbatniki. Całość udekoruj ulubionymi owocami – koniecznie kwaskowatymi, które przełamią słodycz ciasta. Sprawdzą się truskawki, maliny, jagody, jeżyny, a nawet drobno posiekane lub starte jabłka. Deser będzie świetnie smakował także z wiórkami kokosowymi czy płatkami migdałów. Natomiast do przyrządzenia kokosowej pianki, przygotuj spód z herbatników. Dla urozmaicenia smaku, możesz dodać do niego kakao. Dzięki temu estetycznie skontrastuje się z białym kokosowym wierzchem. Do jego przyrządzenia potrzebujesz: jogurtu, cukru pudru, żelatyny i słodkiej śmietanki. Całość wraz ze spodem przełożona na blachę, powinna dobrze stężeć w chłodnej temperaturze. Na koniec warto przyozdobić ciasto wspomnianymi owocami lub posiekanymi orzechami. Szukasz ciekawej alternatywy ciasta bez pieczenia? Spróbuj budyniowych deserów lub tiramisu.






