Torcik Pabianicki
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 160-170 °C

Składniki:

  • jajko - 8 sztuk
  • mąka pszenna - 0.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.5 szklanek
  • cukier - 1 szklanka
  • spirytus - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 szczypta
  • krem waniliowy - 1 opakowanie
  • mleko skondensowane niesłodzone - 1 opakowanie
  • galaretka wiśniowa - 2 opakowania
  • galaretka brzoskwiniowa - 2 opakowania
  • ananas - 1 puszka
  • owoce (np. poziomki, jagody, truskawki, brzoskwinie) - 500 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem ze spirytusem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Ubić białka, dodać do reszty i wymieszać.
  3. Upieczony biszkopt podzielić na dwa placki i przełożyć kremem.
  4. Na wierzch poukładać owoce. 
  5. Ostudzoną galaretkę wiśniową zmieszać z mleczkiem i wstawić na moment do lodówki, wylać na owoce.
  6. Gdy pianka zgęstnieje, na wierzch wylać galaretkę brzoskwiniową.