Torcik serce

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

83 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 gramów

3 sztuki

150 gramów

0.5 łyżeczki

190 gramów

100 gramów

200 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miękką Kasię.

Krok 2

Wszystko razem wymieszaj.

Krok 3

Formę w kształcie serca wysmaruj Kasią i obsyp mąką.

Krok 4

Włóż ciasto do formy i piecz w temperaturze 180 st. C około 20 min.

Krok 5

Upieczone i ostudzone ciasto przekrój na dwa placki.

Krok 6

Dolne posmaruj konfiturą różaną. Przykryj ją górnym plackiem.

Krok 7

Połowę cukru pudru wymieszaj z łyżką mleka i czerwonym barwnikiem.

Krok 8

Powstały lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Krok 9

Czerwonym lukrem wymaluj na powierzchni tortu serce.

Krok 10

Resztę cukru pudru wymieszaj z łyżką mleka i posmaruj nim resztę tortu, a następnie posyp wiórkami kokosowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Torcik serceTorcik serce

Apetycznie wyglądający, puszysty i słodki torcik „serce” to propozycja wypieku na specjalne okazje. Upiecz go w Walentynki lub wtedy, kiedy chcesz sprawić komuś pyszną niespodziankę. Przygotujesz go, ucierając jajka z cukrem i dodając do nich mąkę, cukier, proszek do pieczenia i margarynę. Tak przyrządzone ciasto wlej do obsypanej mąką formy w kształcie serca i wstaw do piekarnika. Możesz też wykorzystać formę okrągłą. Kiedy ciasto już ostygnie, długim nożem przekrój je na pół. Jedną część posmaruj konfiturą różaną i przykryj drugą częścią. Zamiast konfitury różanej, sprawdzi się też dżem śliwkowy lub truskawkowy, albo dowolny krem. Górny płat ciasta udekoruj cukrem pudrem zmieszanym z łyżką mleka oraz czerwonym barwnikiem, wykorzystać możesz także kolorową masę cukrową lub marcepanową. Po bokach ozdób wypiek białym lukrem i wiórkami kokosowymi. Chcesz przygotować dla kogoś słodki prezent albo po prostu masz ochotę na smaczny wypiek? Upiecz torcik „serce”, korzystając z naszego przepisu.