Torcik serce

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

82 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

150 gramów

0.5 łyżeczki

190 gramów

100 gramów

200 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miękką Kasię.

Krok 2

Wszystko razem wymieszaj.

Krok 3

Formę w kształcie serca wysmaruj Kasią i obsyp mąką.

Krok 4

Włóż ciasto do formy i piecz w temperaturze 180 st. C około 20 min.

Krok 5

Upieczone i ostudzone ciasto przekrój na dwa placki.

Krok 6

Dolne posmaruj konfiturą różaną. Przykryj ją górnym plackiem.

Krok 7

Połowę cukru pudru wymieszaj z łyżką mleka i czerwonym barwnikiem.

Krok 8

Powstały lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Krok 9

Czerwonym lukrem wymaluj na powierzchni tortu serce.

Krok 10

Resztę cukru pudru wymieszaj z łyżką mleka i posmaruj nim resztę tortu, a następnie posyp wiórkami kokosowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Torcik serceTorcik serce

Apetycznie wyglądający, puszysty i słodki torcik „serce” to propozycja wypieku na specjalne okazje. Upiecz go w Walentynki lub wtedy, kiedy chcesz sprawić komuś pyszną niespodziankę. Przygotujesz go, ucierając jajka z cukrem i dodając do nich mąkę, cukier, proszek do pieczenia i margarynę. Tak przyrządzone ciasto wlej do obsypanej mąką formy w kształcie serca i wstaw do piekarnika. Możesz też wykorzystać formę okrągłą. Kiedy ciasto już ostygnie, długim nożem przekrój je na pół. Jedną część posmaruj konfiturą różaną i przykryj drugą częścią. Zamiast konfitury różanej, sprawdzi się też dżem śliwkowy lub truskawkowy, albo dowolny krem. Górny płat ciasta udekoruj cukrem pudrem zmieszanym z łyżką mleka oraz czerwonym barwnikiem, wykorzystać możesz także kolorową masę cukrową lub marcepanową. Po bokach ozdób wypiek białym lukrem i wiórkami kokosowymi. Chcesz przygotować dla kogoś słodki prezent albo po prostu masz ochotę na smaczny wypiek? Upiecz torcik „serce”, korzystając z naszego przepisu.