Torcik serce
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • mąka - 150 gramów
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • cukier - 190 gramów
  • wiórki kokosowe - 100 gramów
  • cukier puder - 200 gramów
  • mleko - 2 łyżki
  • czerwony barwnik spożywczy - 1 opakowanie
  • konfitura z róży - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miękką Kasię.
  2. Wszystko razem wymieszaj.
  3. Formę w kształcie serca wysmaruj Kasią i obsyp mąką.
  4. Włóż ciasto do formy i piecz w temperaturze 180 st. C około 20 min.
  5. Upieczone i ostudzone ciasto przekrój na dwa placki.
  6. Dolne posmaruj konfiturą różaną. Przykryj ją górnym plackiem.
  7. Połowę cukru pudru wymieszaj z łyżką mleka i czerwonym barwnikiem.
  8. Powstały lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
  9. Czerwonym lukrem wymaluj na powierzchni tortu serce.
  10. Resztę cukru pudru wymieszaj z łyżką mleka i posmaruj nim resztę tortu, a następnie posyp wiórkami kokosowymi.