torcik szachownica z owocami lesnymi
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajka - 3 sztuki
  • mąka - 3 łyżki
  • cukier - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • jajka - 3 sztuki
  • mąka - 2 łyżki
  • cukier - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kakao - 1 łyżka
  • śmietana 36% - 800 mililitrów
  • żelatyna - 3 łyżeczki
  • cukier puder
  • mleko - 100 mililitrów
  • maliny i poziomki

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt biały: ucieramy 3 białka na puch, dodajemy 3 żółtka po jednym i po jednej łyżce cukru. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i pieczemy ok. 25 min. w temp. ok. 160 stopni.
  2. Biszkopt czekoladowy: ucieramy 3 białka na puch, dodajemy 3 żółtka po jednym i po jednej łyżce cukru. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy ok. 25 minut.
  3. Formę smarujemy Kasią i posypujemy bułką tartą. Masa: ubijamy śmietankę z cukrem, dodajemy owoce i lekko miksujemy. Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącym mleku.
  4. Po ostygnięciu dodajemy do śmietanki upieczone biszkopty, kładziemy jeden na drugim i przykładamy mniejszy talerzyk na wierzch, tak by został brzeg jakieś 3 cm.
  5. Wykrawamy pierścień, następnie kładziemy mniejszy talerzyk i znów kroimy. Na koniec ja używam albo małej, albo większej pokrywki od słoika i wykrawam kolejny.
  6. Dzielimy na 2 placki, ale układając na przemian kolorami biszkopt.
  7. Przekładamy masą, dekorujemy według uznania.