Torcik Tiramisu

476


Średnie


30 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia0.5 opakowań
twaróg sernikowy 3-krotnie mielony500 gramów
żółtka4 sztuki
cukier puder200 gramów
śmietana 30%300 mililitrów
żelatyna20 gramów
likier amaretto50 mililitrów
kawa rozpuszczalna1 łyżka
kakao do posypania
Przygotowanie
Krok 1
Miękką Kasię utrzyj z połową cukru pudru, dodając po jednym żółtku.
Krok 2
Żelatynę zalej 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw by napęczniała. Kawę zalej kilkoma łyżkami gorącej wody, wymieszaj i odstaw.
Krok 3
Śmietankę ubij na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Masę żółtkową wymieszaj z twarogiem, likierem, ubitą śmietanką i rozpuszczoną żelatyną.
Krok 4
1/3 masy serowej odłóż, resztę wymieszaj z wystudzoną kawą.
Krok 5
Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 18 cm. Wlej do niej połowę masy kawowej i oprósz obficie kakao.
Krok 6
Następnie wyłóż jasną masę i ponownie ciemną masę, każdą oprószając kakao. Torcik odstaw do lodówki by dobrze stężał.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl