Torcik Tiramisu
  • 30 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  •  °C
  • tortownica 18 cm

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • twaróg sernikowy 3-krotnie mielony - 500 gramów
  • żółtka - 4 sztuki
  • cukier puder - 200 gramów
  • śmietana 30% - 300 mililitrów
  • żelatyna - 20 gramów
  • likier amaretto - 50 mililitrów
  • kawa rozpuszczalna - 1 łyżka
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Miękką Kasię utrzyj z połową cukru pudru, dodając po jednym żółtku.
  2. Żelatynę zalej 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw by napęczniała. Kawę zalej kilkoma łyżkami gorącej wody, wymieszaj i odstaw.
  3. Śmietankę ubij na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Masę żółtkową wymieszaj z twarogiem, likierem, ubitą śmietanką i rozpuszczoną żelatyną.
  4. 1/3 masy serowej odłóż, resztę wymieszaj z wystudzoną kawą.
  5. Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 18 cm. Wlej do niej połowę masy kawowej i oprósz obficie kakao.
  6. Następnie wyłóż jasną masę i ponownie ciemną masę, każdą oprószając kakao. Torcik odstaw do lodówki by dobrze stężał.