Torcik walentynkowy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 5 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • śmietana 30% - 1.2 litrów
  • smietana fix - 6 opakowań
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • woda - 0.3 szklanek
  • sok z cytryny - 0.5 sztuk
  • żurawina - 1 opakowanie
  • rodzynki - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z odrobiną soli.
  2. Dodać cukier, ubić ponownie.
  3. Następnie domieszać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Pieczemy w tortownicy (średnica 24 cm).
  5. Studzimy biszkopt, kroimy na 3 części, nasączamy wodą z sokiem, przekładamy masą śmietanową.
  6. Zdobimy rodzynkami i żurawiną.