Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone

22


Średnie


30 min.


5 os.

Składniki
Biszkopt::
jajka5 sztuk
cukier drobny190 gramów
mąka pszenna tortowa190 gramów
mąka ziemniaczana60 gramów
Do nasączenia::
woda1 szklanka
cukier2 łyżki
cytryna0.5 sztuk
Krem::
śmietana kremówka 36%0.5 litrów
serek mascarpone250 gramów
cukier puder3 łyżki
cukier waniliowy1 opakowanie
cytryna0.5 sztuk
Dodatki::
wiórki kokosowe0.5 opakowań
maliny0.5 kilogramów
borówki0.5 kilogramów
Przygotowanie
Krok 1
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier i pojedynczo żółtka ciągle ubijając.
Krok 2
Do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną, aby składniki się połączyły.
Krok 3
Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160º C przez około 40 minut. W między czasie przygotuj poncz i krem do ciasta.
Krok 4
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuść je (w formie) na podłogę. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada. Pozostaw do wystudzenia. W między czasie przygotuj poncz i krem do ciasta. Zagotuj składniki do nasączania, odstaw na bok i ostudź. Śmietanę zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodaj serek mascarpone i sok z cytryny. Chwilę miksuj wszystko razem.
Krok 5
Biszkopt przekrój w poprzek na trzy części. Pierwszą dolną część połóż na tortownicy, skrop równomiernie przygotowanym ponczem, nałóż krem i owoce. Przykryj środkowym blatem i wykonaj te same kroki co przy pierwszym blacie. Połóż górny blat, skop go delikatnie ponczem, wierzch ciasta i boki obłóż pozostałym kremem, obsyp wiórkami kokosowymi. Udekoruj malinami i borówkami. Podawaj po schłodzeniu w lodówce.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl