Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 160 °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka tortowa - 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kakao - 1 łyżka
  • masa
  • śmietanka kremówka 30% - 300 mililitrów
  • cukier puder - 5 łyżek
  • ser mascarpone - 250 gramów
  • śmietanfix - 2 opakowania
  • polewa
  • czekolada - 100 gramów
  • woda - 3 łyżki
  • wódka - 20 mililitrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 gramy
  • owoce

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Ubić pianę z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, dalej ucierając. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
  2. Masę wylać do tortownicy (posmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą lub mąką krupczatką) . Piec 30 min w temp. 160 stopni (termoobieg).
  3. Masa: ubić śmietankę z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone i śmietan-fix .
  4. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół. Jedną część biszkoptu posmarować połową masy, wyłożyć owoce, przykryć drugą połową biszkopta.
  5. Cały torcik posmarować pozostałą masą. Na wierzch wyłożyć owoce. Czekoladę rozpuścić z wodą Kasią i ewentualnie wódką. Przestudzić. Polać ciasto. Udekorować wg uznania.