Przygotowanie |
Krok 1 |
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier i pojedynczo żółtka ciągle ubijając. |
Krok 2 |
Do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną, aby składniki się połączyły. |
Krok 3 |
Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160º C przez około 40 minut. W między czasie przygotuj poncz i krem do ciasta. |
Krok 4 |
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuść je (w formie) na podłogę. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada. Pozostaw do wystudzenia. W między czasie przygotuj poncz i krem do ciasta. Zagotuj składniki do nasączania, odstaw na bok i ostudź. Śmietanę zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodaj serek mascarpone i sok z cytryny. Chwilę miksuj wszystko razem. |
Krok 5 |
Biszkopt przekrój w poprzek na trzy części. Pierwszą dolną część połóż na tortownicy, skrop równomiernie przygotowanym ponczem, nałóż krem i owoce. Przykryj środkowym blatem i wykonaj te same kroki co przy pierwszym blacie. Połóż górny blat, skop go delikatnie ponczem, wierzch ciasta i boki obłóż pozostałym kremem, obsyp wiórkami kokosowymi. Udekoruj malinami i borówkami. Podawaj po schłodzeniu w lodówce. |