Torcik z choinkami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C
  • Mała tortownica 18 cm

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 170 gramów
  • cukier - 160 gramów
  • ciemne kakao - 20 gramów
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • sól - 1 szczypta
  • jajko - 1 sztuka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 60 gramów
  • jogurt naturalny - 125 mililitrów
  • zaparzona kawa - 100 mililitrów
  • krem:
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • cukier puder - 400 gramów
  • słodka śmietana 30% - 2 łyżki
  • dodatki
  • konfitura pomarańczowa - 200 gramów
  • gorzka czekolada - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao. W rondelku rozmieszaj: rozpuszczoną Kasię, jogurt, kawę i jajko.
  2. Do suchych składników w misce wlej roztrzepane składniki mokre i całość wymieszaj mikserem. Dno małej tortownicy o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Ciasto przełóż do formy i piecz w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 45 minut. Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty i przełóż konfiturą.
  4. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Czekoladę przełóż do szprycy cukierniczej i wyciskaj na papier do pieczenia czekoladowe choinki o wysokości około 12 cm. Odłóż do lodówki.
  5. Miękką Kasię utrzyj z cukrem pudrem na gęsty lukier. Ciągle ucierając dodaj odrobinę śmietanki. Lukier powinien być bardzo gęsty.
  6. Gotowym lukrem posmaruj grubo boki i wierzch tortu. Następnie wyjmij z lodówki schłodzone choinki, zdejmij je delikatnie z pergaminu i przyklej do ścianek ciasta. Całość odstaw do lodówki.