Torcik z kremem gotowanym
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 160 °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 1.5 szklanek
  • mąka - 1.5 szklanek
  • olej - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • ocet - 1 łyżeczka
  • krem
  • jajko - 3 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • mleko - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, octem i olejem. Białka ubić z cukrem, dodać do masy. Na końcu dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.
  2. Krem: jajka, cukier i cukier waniliowy ubić, przelać do garnuszka i powoli podgrzewać.
  3. Dodać mąkę ziemniaczaną i mleko (można dodać łyżeczkę kakao) - gotować, mieszając, do zgęstnienia.
  4. Krem ostudzić i rozetrzeć z Kasią.
  5. Gotowym przełożyć biszkopt i ozdobić torcik według uznania.
  6. Gdy zostanie trochę kremu, można go zamrozić.