Torcik z malinami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 160 °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka tortowa - 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 4 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa
  • śmietanka kremówka - 300 mililitrów
  • cukier puder - 5 łyżek
  • ser mascarpone - 250 gramów
  • śmietanfix - 2 opakowania
  • polewa
  • czekolada mleczna - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 gramy
  • woda - 3 łyżki
  • wódka - 20 mililitrów
  • świeże lub mrożone maliny - 30 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Ubić pianę z cukrem. Dodawać po jednym żółtku dalej ucierając. Dodać mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Masę wylać do tortownicy (posmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą lub mąką krupczatką, ewentualnie wyłożonej pergaminem). Piec 40 min w temp. 160 stopni (termoobieg).
  3. Masa: ubić śmietankę z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone i śmietan-fix. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół. Odkroić wierzch (na okruszki).
  4. Jedną część biszkoptu posmarować połową masy, wyłożyć połowę owoców, przykryć drugą połową biszkopta.
  5. Posmarować masą wierzch tortu i boki.
  6. Okruszkami posypać boki. Na wierzch wyłożyć pozostałe owoce.
  7. Czekoladę rozpuścić z wodą i Kasią oraz wódką. Przestudzić. Polać ciasto. Smacznego!