Torcik z malinami

2


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Biszkopt:
jajka4 sztuki
cukier1 szklanka
mąka tortowa4 łyżki
mąka ziemniaczana4 łyżki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Masa:
śmietanka kremówka 300 mililitrów
cukier puder5 łyżek
ser mascarpone250 gramów
śmietanfix2 opakowania
Polewa:
czekolada mleczna1 opakowanie
Kostka do pieczenia Kasia2 gramy
woda3 łyżki
wódka20 mililitrów
świeże lub mrożone maliny 30 dekagramów
Przygotowanie
Krok 1
Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Ubić pianę z cukrem. Dodawać po jednym żółtku dalej ucierając. Dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 2
Masę wylać do tortownicy (posmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą lub mąką krupczatką, ewentualnie wyłożonej pergaminem). Piec 40 min w temp. 160 stopni (termoobieg).
Krok 3
Masa: ubić śmietankę z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone i śmietan-fix. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół. Odkroić wierzch (na okruszki).
Krok 4
Jedną część biszkoptu posmarować połową masy, wyłożyć połowę owoców, przykryć drugą połową biszkopta.
Krok 5
Posmarować masą wierzch tortu i boki.
Krok 6
Okruszkami posypać boki. Na wierzch wyłożyć pozostałe owoce.
Krok 7
Czekoladę rozpuścić z wodą i Kasią oraz wódką. Przestudzić. Polać ciasto. Smacznego!
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl