Torcik z orzechami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • jajko - 12 sztuk
  • cukier - 25 dekagramów
  • posiekane orzechy włoskie - 30 dekagramów
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • zmielona kawa naturalna - 1 łyżka
  • kakao - 1 łyżka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 sztuki
  • cukier puder - 0.75 szklanek
  • żółtko - 2 sztuki
  • kawa rozpuszczalna - 2 łyżki
  • spirytus - 1 łyżka
  • olejek rumowy - 1 unit
  • orzechy włoskie - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, białą masę.
  2. Dodać zmielone drobno orzechy, przesianą przez gęste sito bułkę tartą, kakao i kawę.
  3. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą.
  4. Wylać na wysmarowaną Kasią tortownicę i piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
  5. Kasię utrzeć z cukrem, dodać żółtka, spirytus, kawę i rum. Dokładnie wymieszać.
  6. Ciasto wystudzić, ostrym nożem o długim ostrzu przekroić na trzy tej samej wielkości krążki.
  7. Na jeden z nich nałożyć ok. 1/3 kremu i rozsmarować.
  8. Przykryć drugim i nałożyć kolejną część kremu.
  9. Nałożyć ostatni krążek i całość oblać czekoladą, dekorując kremem.