Torcik z winogronami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • bez pieczenia °C

Składniki:

    ciasto
  • cukier - 20 dekagramów
  • śmietana kremówka - 5 łyżek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • płatki migdałowe - 1 unit
  • płatki kukurydziane - 1 szklanka
  • krem
  • serek homogenizowany - 2 opakowania
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • białe wino - 0.25 litrów
  • galaretka cytrynowa - 2 opakowania
  • śmietana kremówka - 1 szklanka
  • wierzch
  • winogrona - 0.25 kilogramów
  • białko - 1 sztuka
  • cukier - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Cukier wsypać do teflonowego garnka. Stale mieszając drewnianą łyżką zrumienić na ogniu, a następnie dodać Kasię i 5 łyżek śmietanki. Doprowadzić do wrzenia. Nie przerywając mieszania, zdjąć z ognia, lekko schłodzić i wymieszać z płatkami migdałowymi i kukurydzianymi.
  2. Delikatnie nałożyć masę do tortownicy wyłożonej folią aluminiową.
  3. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i ostudzić.
  4. Śmietanę schłodzić i ubić ze szczyptą soli na sztywno.
  5. Serek, wino i sok z cytryny wymieszać, dodać galaretkę, a gdy masa zacznie tężeć, wymieszać z ubitą kremówką.
  6. Chłodną masę wyłożyć na chrupiący spód i wstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.
  7. Winogrona maczać w białku i obtaczać w cukrze, przybrać nimi tort i... podawać.