Przygotowanie |
Krok 1 |
Cukier wsypać do teflonowego garnka. Stale mieszając drewnianą łyżką zrumienić na ogniu, a następnie dodać Kasię i 5 łyżek śmietanki. Doprowadzić do wrzenia. Nie przerywając mieszania, zdjąć z ognia, lekko schłodzić i wymieszać z płatkami migdałowymi i kukurydzianymi. |
Krok 2 |
Delikatnie nałożyć masę do tortownicy wyłożonej folią aluminiową. |
Krok 3 |
Galaretkę rozpuścić w szklance wody i ostudzić. |
Krok 4 |
Śmietanę schłodzić i ubić ze szczyptą soli na sztywno. |
Krok 5 |
Serek, wino i sok z cytryny wymieszać, dodać galaretkę, a gdy masa zacznie tężeć, wymieszać z ubitą kremówką. |
Krok 6 |
Chłodną masę wyłożyć na chrupiący spód i wstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. |
Krok 7 |
Winogrona maczać w białku i obtaczać w cukrze, przybrać nimi tort i... podawać. |