Torcik z winogronami

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
cukier20 dekagramów
śmietana kremówka5 łyżek
Kostka do pieczenia Kasia0.5 sztuk
płatki migdałowe 1 unit
płatki kukurydziane1 szklanka
Krem:
serek homogenizowany2 opakowania
sok z cytryny2 łyżki
białe wino0.25 litrów
galaretka cytrynowa2 opakowania
śmietana kremówka1 szklanka
Wierzch:
winogrona0.25 kilogramów
białko 1 sztuka
cukier3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Cukier wsypać do teflonowego garnka. Stale mieszając drewnianą łyżką zrumienić na ogniu, a następnie dodać Kasię i 5 łyżek śmietanki. Doprowadzić do wrzenia. Nie przerywając mieszania, zdjąć z ognia, lekko schłodzić i wymieszać z płatkami migdałowymi i kukurydzianymi.
Krok 2
Delikatnie nałożyć masę do tortownicy wyłożonej folią aluminiową.
Krok 3
Galaretkę rozpuścić w szklance wody i ostudzić.
Krok 4
Śmietanę schłodzić i ubić ze szczyptą soli na sztywno.
Krok 5
Serek, wino i sok z cytryny wymieszać, dodać galaretkę, a gdy masa zacznie tężeć, wymieszać z ubitą kremówką.
Krok 6
Chłodną masę wyłożyć na chrupiący spód i wstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.
Krok 7
Winogrona maczać w białku i obtaczać w cukrze, przybrać nimi tort i... podawać.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl