Tort
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 160 C °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 opakowania
  • jajka - 12 sztuk
  • mąka - 1.5 szklanek
  • cukier - 2.5 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kakao - 3 łyżeczki
  • kiść winogron - 1 sztuka
  • galaretka szafirowa - 1 opakowanie
  • galaretka wiśniowa - 1 opakowanie
  • cukier
  • mleko - 1 litr
  • budyń śmietankowy - 2 opakowania
  • budyń malinowy - 2 opakowania
  • galaretka rubinowa - 2 opakowania
  • jabłka - 1 kilogram
  • bezy
  • posypka
  • różyczki z opłatka

Sposób przygotowania:

  1. Upiec biszkopty. Biszkopt jasny: białka ubić, dodać cukier i żółtka, wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem. Wylać na blaszkę i piec ok. 30-40 min w temp.160-180 C.
  2. Biszkopt kakaowy przygotować tak samo, a na końcu wymieszać z kakao.
  3. Wystudzić. Jasny biszkopt przekroić na pół. W jednej części wykroić literatką kółeczka i przekroić je na pół jeśli są za wysokie.
  4. Masa jabłkowa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Uprażyć z cukrem, dodać suche galaretki i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostudzenia.
  5. Rozpuścić galaretki szafirową i wiśniową. Po ostudzeniu wstawić do lodówki i zastygnięte pokroić w kostkę.
  6. Na mleku ugotować budynie i ostudzić. Każdy zmiksować z Kasią.
  7. Przełożenie tortu: Biszkopt ciemny, masa jabłkowa, połowa masy budyniowej malinowej, biszkopt jasny z otworami-do otworów kostki galaretki szafirowej i wiśniowej, reszta masy malinowej, kółeczka biszkoptowe-między kółeczka winogrona, trochę masy budyniowej śmietankowej, biszkopt jasny i masa budyniowa śmietankowa.
  8. Udekorować.