Tort

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia2 opakowania
jajka12 sztuk
mąka1.5 szklanek
cukier2.5 szklanki
proszek do pieczenia2 łyżeczki
kakao3 łyżeczki
kiść winogron1 sztuka
galaretka szafirowa1 opakowanie
galaretka wiśniowa1 opakowanie
cukier
mleko1 litr
budyń śmietankowy2 opakowania
budyń malinowy2 opakowania
galaretka rubinowa2 opakowania
jabłka1 kilogram
bezy
posypka
różyczki z opłatka
Przygotowanie
Krok 1
Upiec biszkopty. Biszkopt jasny: białka ubić, dodać cukier i żółtka, wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem. Wylać na blaszkę i piec ok. 30-40 min w temp.160-180 C.
Krok 2
Biszkopt kakaowy przygotować tak samo, a na końcu wymieszać z kakao.
Krok 3
Wystudzić. Jasny biszkopt przekroić na pół. W jednej części wykroić literatką kółeczka i przekroić je na pół jeśli są za wysokie.
Krok 4
Masa jabłkowa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Uprażyć z cukrem, dodać suche galaretki i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostudzenia.
Krok 5
Rozpuścić galaretki szafirową i wiśniową. Po ostudzeniu wstawić do lodówki i zastygnięte pokroić w kostkę.
Krok 6
Na mleku ugotować budynie i ostudzić. Każdy zmiksować z Kasią.
Krok 7
Przełożenie tortu: Biszkopt ciemny, masa jabłkowa, połowa masy budyniowej malinowej, biszkopt jasny z otworami-do otworów kostki galaretki szafirowej i wiśniowej, reszta masy malinowej, kółeczka biszkoptowe-między kółeczka winogrona, trochę masy budyniowej śmietankowej, biszkopt jasny i masa budyniowa śmietankowa.
Krok 8
Udekorować.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl