Tort ananasowy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajka - 8 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana - 0.75 szklanek
  • cukier - 1 szklanka
  • ocet - 1 łyżeczka
  • masa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier puder - 1 szklanka
  • żółtka - 4 sztuki
  • cytryna - 1 sztuka
  • galaretka żółta - 2 opakowania
  • ananas z puszki - 1 opakowanie
  • pomarańcza - 1 sztuka
  • migdały - 10 dekagramów
  • dekoracja
  • bita śmietana - 1 opakowanie
  • cukrowe pisaki - 1 opakowanie
  • owoce

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, żółtka, proszek do pieczenia i ocet. Mieszać razem.
  2. Do ubitych białek dodać przygotowane żółtka i w dalszym ciągu mieszać.
  3. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną.
  4. Wszystko dobrze wymieszać. Wlewać do tortownicy.
  5. Masa: Kasię utrzeć z cukrem pudrem (na biały krem), następnie dodawać do niego po jednym żółtku i dalej ucierać. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody. Gdy zacznie tężeć, dodawać ją stopniowo do masy maślano-żółtkowej.
  6. W syropie ananasowym rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny i dodać go do masy. Następnie dodać też sok z cytryny, pokrojone ananasy, migdały (ja wrzuciłam płatki migdałów), pokrojoną w kostkę pomarańczę (bez białej skóry).
  7. Wszystkie składniki razem wymieszać.
  8. Układanie: Na dno tortownicy lub patery wyłożyć jedną część biszkoptu (można nasączyć go sokiem z ananasów, ja wymieszałam sok ananasowy z alkoholem), wyłożyć masę i przykryć drugą częścią biszkoptu.
  9. Całość posmarować bitą śmietaną i udekorować według uznania.