Przygotowanie |
Krok 1 |
W misce wymieszaj mikserem wszystkie składniki na ciasto: mąkę, proszek do pieczenia, Kasię, cukier, jajka i sól. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. |
Krok 2 |
Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. |
Krok 3 |
Przygotuj krem. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj mąkę i wymieszaj. |
Krok 4 |
Mleko zagotuj z cukrem waniliowym i skórką z cytryny. |
Krok 5 |
Do ubitej masy żółtkowej wlewaj, ciągle ubijając gorące mleko. |
Krok 6 |
Powstały krem gotuj, ciągle mieszając, na małym ogniu, aż zgęstnieje. |
Krok 7 |
Uważaj, żeby się nie przypalił! Odstaw do wystygnięcia. |
Krok 8 |
Tortownicę o średnicy 26cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką. Dno i boki formy wylep 2/3 części ciasta i nakłuj widelcem. |
Krok 9 |
Na ciasto wyłóż krem żółtkowy. Pozostałe ciasto rozwałkuj i przykryj nim krem. |
Krok 10 |
Całość posyp orzeszkami pinii. |
Krok 11 |
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut w temperaturze 180st.C. Podawaj po całkowitym wystygnięciu. |