Tort babci - Torta della nonna
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • mąka - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • cukier - 160 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko jajka - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • krem
  • mleko - 0.5 litrów
  • skórka z 1 cytryny - 1 sztuka
  • cukier - 160 gramów
  • mąka - 50 gramów
  • żółtka - 8 sztuk
  • orzechy pinii - 50 gramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mikserem wszystkie składniki na ciasto: mąkę, proszek do pieczenia, Kasię, cukier, jajka i sól. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć.
  2. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
  3. Przygotuj krem. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj mąkę i wymieszaj.
  4. Mleko zagotuj z cukrem waniliowym i skórką z cytryny.
  5. Do ubitej masy żółtkowej wlewaj, ciągle ubijając gorące mleko.
  6. Powstały krem gotuj, ciągle mieszając, na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  7. Uważaj, żeby się nie przypalił! Odstaw do wystygnięcia.
  8. Tortownicę o średnicy 26cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką. Dno i boki formy wylep 2/3 części ciasta i nakłuj widelcem.
  9. Na ciasto wyłóż krem żółtkowy. Pozostałe ciasto rozwałkuj i przykryj nim krem.
  10. Całość posyp orzeszkami pinii.
  11. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut w temperaturze 180st.C. Podawaj po całkowitym wystygnięciu.