| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| W misce wymieszaj mikserem wszystkie składniki na ciasto: mąkę, proszek do pieczenia, Kasię, cukier, jajka i sól. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. |
| Krok 2 |
| Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. |
| Krok 3 |
| Przygotuj krem. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj mąkę i wymieszaj. |
| Krok 4 |
| Mleko zagotuj z cukrem waniliowym i skórką z cytryny. |
| Krok 5 |
| Do ubitej masy żółtkowej wlewaj, ciągle ubijając gorące mleko. |
| Krok 6 |
| Powstały krem gotuj, ciągle mieszając, na małym ogniu, aż zgęstnieje. |
| Krok 7 |
| Uważaj, żeby się nie przypalił! Odstaw do wystygnięcia. |
| Krok 8 |
| Tortownicę o średnicy 26cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką. Dno i boki formy wylep 2/3 części ciasta i nakłuj widelcem. |
| Krok 9 |
| Na ciasto wyłóż krem żółtkowy. Pozostałe ciasto rozwałkuj i przykryj nim krem. |
| Krok 10 |
| Całość posyp orzeszkami pinii. |
| Krok 11 |
| Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut w temperaturze 180st.C. Podawaj po całkowitym wystygnięciu. |