Tort babci - Torta della nonna

23


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia150 gramów
mąka2 szklanki
proszek do pieczenia1 łyżka
cukier160 gramów
jajko1 sztuka
żółtko jajka1 sztuka
sól1 szczypta
Krem:
mleko0.5 litrów
skórka z 1 cytryny1 sztuka
cukier160 gramów
mąka50 gramów
żółtka8 sztuk
orzechy piniowe50 gramów
cukier waniliowy1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
W misce wymieszaj mikserem wszystkie składniki na ciasto: mąkę, proszek do pieczenia, Kasię, cukier, jajka i sól. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć.
Krok 2
Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
Krok 3
Przygotuj krem. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj mąkę i wymieszaj.
Krok 4
Mleko zagotuj z cukrem waniliowym i skórką z cytryny.
Krok 5
Do ubitej masy żółtkowej wlewaj, ciągle ubijając gorące mleko.
Krok 6
Powstały krem gotuj, ciągle mieszając, na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Krok 7
Uważaj, żeby się nie przypalił! Odstaw do wystygnięcia.
Krok 8
Tortownicę o średnicy 26cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką. Dno i boki formy wylep 2/3 części ciasta i nakłuj widelcem.
Krok 9
Na ciasto wyłóż krem żółtkowy. Pozostałe ciasto rozwałkuj i przykryj nim krem.
Krok 10
Całość posyp orzeszkami pinii.
Krok 11
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut w temperaturze 180st.C. Podawaj po całkowitym wystygnięciu.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl