Tort bezowy z alkoholem
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • jajko - 4 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 opakowania
  • kakao - 3 łyżki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • śmietana Śnieżka - 1 opakowanie
  • spirytus - 50 mililitrów
  • beza - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Białka jajek ubić na pianę, ale nie na sztywno.
  2. Następnie, ciągle ubijając, dodać cukier, żółtka i ubijać wszystko do 5 minut.
  3. W drugiej dużej misce rozkręcić dwie kostki Kasi, ciągle ubijając, dodawać pianę, następnie kakao, spirytus, suchą śnieżkę i ubijać 3 minuty.
  4. W tortownicy płaty bezowe lub bezy ułożone warstwami przekładać powstałym kremem, można dodać wydrążone wiśnie.
  5. Wierzch udekorować bezami, wiśniami i czekoladą (np. czekoladowymi serduszkami).
  6. Całość chłodzić w lodówce 2 godziny.