Tort brzoskwiniowy na francuskim cieście
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180-200  °C

Składniki:

  • ciasto francuskie - 600 gramów
  • brzoskwinie - 1 puszka
  • mleko - 0.25 litrów
  • żółtka - 4 sztuki
  • mąka ziemniaczana - 40 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • aromat waniliowy - 1 opakowanie
  • dżem morelowy - 6 łyżek
  • płatki migdałowe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Z ciasta przygotować 3 kręgi ciasta francuskiego, upiec na wysmarowanej tłuszczem blasze.
  2. Mleko zagotować z aromatem waniliowym i 50 g cukru.
  3. Do 1/4 soku brzoskwiniowego dodać 50 g cukru, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Dodać do mleka i zagotować. Krem schłodzić.
  4. Do dżemu dodać 2 łyżki soku z brzoskwiń i posmarować kręgi.
  5. Na jednym kręgu ułożyć kawałki brzoskwiń, 1/3 masy, przykryć drugim kręgiem i posmarować masą.
  6. Przykryć trzecim kręgiem, posmarować masą i udekorować migdałami. Smacznego :)