Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 180 °C
  • Dwie tortownice 20 cm

Składniki:

    ciasto
  • cukier drobny - 225 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 225 gramów
  • jajka duże - 4 sztuki
  • mąka samorosnąca przesiana (lub zwykła + 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia) - 225 gramów
  • skórka z 1 cytryny
  • krem
  • cukier puder - 225 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 100 gramów
  • mleko - 2 łyżki
  • nadzienie i dekoracja
  • krem cytrynowy lemon curd - 2 łyżki
  • srebrne kuleczki jadalne
  • cytryna - 1 sztuka
  • cukier drobny - 40 gramów
  • lemon curd
  • jajka duże - 2 sztuki
  • żółtka - 2 sztuki
  • cukier drobny - 160 gramów
  • masło - 80 gramów
  • skórka i sok z 2 cytryn

Sposób przygotowania:

  1. Ucieraj Kasię z cukrem na lekką, puszystą masę (przez ok. 1,5 minuty mikserem). Dodawaj kolejno jajka, cały czas ucierając masę. Dosyp trochę mąki przy ostatnim jajku. Dodaj resztę mąki i skórkę z cytryny za pomocą metalowej łyżki lub szpatułki.
  2. Wyłóż masę do dwóch natłuszczonych tortownic o średnicy 20 cm. Piecz na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika – 4) przez 30-35 minut. Odłóż na kratkę do wystygnięcia.
  3. Połącz składniki kremu na jednolitą masę. Dekoracja: pokrój skórkę z cytryny na długie paski, włóż do rondelka, dodaj cukier i 100 ml wody i podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zagotuj, a następnie gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu. Rozłóż na pergaminie i pozostaw do wystygnięcia.
  4. Lemon curd: W niedużym garnuszku roztrzep jajka, żółtka i cukier, do połączenia. Postaw na kuchence, podgrzewaj na małej mocy palnika, cały czas mieszając (bezpieczniejszą metodą jest gotowanie na parze). Dodaj masło i sok z cytryny. Mieszaj do zagotowania i zgęstnienia kremu. Jeśli w kremie pojawią się grudki, przetrzyj przez sitko.
  5. Nałóż na siebie dwie warstwy tortu, przekładając je 1/3 kremu i kremem cytrynowym lemon curd. Kolejną 1/3 część kremu rozsmaruj na wierzchu, a resztę włóż do szprycy i udekoruj brzegi tortu rozetkami. Ozdób srebrnymi kuleczkami i karmelizowaną cytryną.