Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną

46


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
cukier drobny225 gramów
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak225 gramów
jajka duże4 sztuki
mąka samorosnąca przesiana (lub zwykła + 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia)225 gramów
skórka z 1 cytryny
Krem:
cukier puder225 gramów
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak100 gramów
mleko2 łyżki
Nadzienie i dekoracja:
krem cytrynowy lemon curd2 łyżki
srebrne kuleczki jadalne
cytryna1 sztuka
cukier drobny40 gramów
Lemon curd:
jajka duże2 sztuki
żółtka2 sztuki
cukier drobny160 gramów
masło80 gramów
skórka i sok z 2 cytryn
Przygotowanie
Krok 1
Ucieraj Kasię z cukrem na lekką, puszystą masę (przez ok. 1,5 minuty mikserem). Dodawaj kolejno jajka, cały czas ucierając masę. Dosyp trochę mąki przy ostatnim jajku. Dodaj resztę mąki i skórkę z cytryny za pomocą metalowej łyżki lub szpatułki.
Krok 2
Wyłóż masę do dwóch natłuszczonych tortownic o średnicy 20 cm. Piecz na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika – 4) przez 30-35 minut. Odłóż na kratkę do wystygnięcia.
Krok 3
Połącz składniki kremu na jednolitą masę. Dekoracja: pokrój skórkę z cytryny na długie paski, włóż do rondelka, dodaj cukier i 100 ml wody i podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zagotuj, a następnie gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu. Rozłóż na pergaminie i pozostaw do wystygnięcia.
Krok 4
Lemon curd: W niedużym garnuszku roztrzep jajka, żółtka i cukier, do połączenia. Postaw na kuchence, podgrzewaj na małej mocy palnika, cały czas mieszając (bezpieczniejszą metodą jest gotowanie na parze). Dodaj masło i sok z cytryny. Mieszaj do zagotowania i zgęstnienia kremu. Jeśli w kremie pojawią się grudki, przetrzyj przez sitko.
Krok 5
Nałóż na siebie dwie warstwy tortu, przekładając je 1/3 kremu i kremem cytrynowym lemon curd. Kolejną 1/3 część kremu rozsmaruj na wierzchu, a resztę włóż do szprycy i udekoruj brzegi tortu rozetkami. Ozdób srebrnymi kuleczkami i karmelizowaną cytryną.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl