Tort czarno - biały
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 9 sztuk
  • mąka - 6 łyżek
  • kakao - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • cukier - 9 łyżek
  • masa
  • budyń - 1 opakowanie
  • mleko - 0.5 litrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • alkohol - 50 mililitrów
  • dekoracja
  • biała czekolada - 1 opakowanie
  • gorzka czekolada - 1 opakowanie
  • migdały - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: 3 białka ubić na pianę z 3 łyżkami cukru, dodać 3 żółtka, następnie 2 łyżki mąki wymieszanej z proszkiem i 1 łyżką kakao.
  2. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach (zrobić 3 biszkopty).
  3. Masa: Budyń ugotować z cukrem na mleku.
  4. Kasię utrzeć do białości i dodawać do niej ostudzony budyń.
  5. Na końcu dodać odrobinę alkoholu (może być rum dla podkreślenia smaku).
  6. Biszkopty przekładać masą. Po dokładnym wysmarowaniu boków i góry wszystko posypać utartą czekoladą i ozdobić migdałami.