| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Przygotować biszkopt: żółtka utrzeć z 200 g cukru pudru. |
| Krok 2 |
| Nie przerywając ucierania, dodawać mąkę, kakao i stopioną Kasię. Wymieszać z ubitą pianą. |
| Krok 3 |
| Przełożyć do tortownicy posmarowanej Kasią i obsypanej mąką. |
| Krok 4 |
| Piec 40 min. w temp. 180'C. |
| Krok 5 |
| Po ostygnięciu przekroić biszkopt na 4 blaty i skropić wiśniówką. |
| Krok 6 |
| Wiśnie umyć, osączyć, wydrylować i zagotować z cukrem (100g) i cynamonem. |
| Krok 7 |
| Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce wody i zagotować. Śmietankę ubić z 50 g cukru pudru. |
| Krok 8 |
| Do tortownicy włożyć jeden blat i posmarować konfiturami. |
| Krok 9 |
| Przykryć drugim blatem, rozłożyć ciepłe wiśnie i przykryć trzecim blatem. |
| Krok 10 |
| Rozsmarować ubitą śmietankę i przykryć czwartym blatem. |
| Krok 11 |
| Wierzch posmarować resztą śmietanki. |
| Krok 12 |
| Czekoladę roztopić na parze, wylać cienką warstwę na szklany blat. |
| Krok 13 |
| Gdy zastygnie, odciąć szpachelką od blatu tak, aby powstały poskręcane wióra. |
| Krok 14 |
| Przybrać tort wiórkami czekoladowymi i wstawić na 2 godz. do lodówki. |