Tort czarnolas

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
mąka150 gramów
Kostka do pieczenia Kasia50 gramów
cukier puder250 gramów
jajko12 sztuk
kakao2 łyżki
wiśniówka50 mililitrów
wiśnie500 gramów
mąka ziemniaczana1 łyżka
cynamon1 szczypta
konfitura wiśniowa150 gramów
śmietanka250 mililitrów
czekolada100 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Przygotować biszkopt: żółtka utrzeć z 200 g cukru pudru.
Krok 2
Nie przerywając ucierania, dodawać mąkę, kakao i stopioną Kasię. Wymieszać z ubitą pianą.
Krok 3
Przełożyć do tortownicy posmarowanej Kasią i obsypanej mąką.
Krok 4
Piec 40 min. w temp. 180'C.
Krok 5
Po ostygnięciu przekroić biszkopt na 4 blaty i skropić wiśniówką.
Krok 6
Wiśnie umyć, osączyć, wydrylować i zagotować z cukrem (100g) i cynamonem.
Krok 7
Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce wody i zagotować. Śmietankę ubić z 50 g cukru pudru.
Krok 8
Do tortownicy włożyć jeden blat i posmarować konfiturami.
Krok 9
Przykryć drugim blatem, rozłożyć ciepłe wiśnie i przykryć trzecim blatem.
Krok 10
Rozsmarować ubitą śmietankę i przykryć czwartym blatem.
Krok 11
Wierzch posmarować resztą śmietanki.
Krok 12
Czekoladę roztopić na parze, wylać cienką warstwę na szklany blat.
Krok 13
Gdy zastygnie, odciąć szpachelką od blatu tak, aby powstały poskręcane wióra.
Krok 14
Przybrać tort wiórkami czekoladowymi i wstawić na 2 godz. do lodówki.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl