Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotować biszkopt: żółtka utrzeć z 200 g cukru pudru. |
Krok 2 |
Nie przerywając ucierania, dodawać mąkę, kakao i stopioną Kasię. Wymieszać z ubitą pianą. |
Krok 3 |
Przełożyć do tortownicy posmarowanej Kasią i obsypanej mąką. |
Krok 4 |
Piec 40 min. w temp. 180'C. |
Krok 5 |
Po ostygnięciu przekroić biszkopt na 4 blaty i skropić wiśniówką. |
Krok 6 |
Wiśnie umyć, osączyć, wydrylować i zagotować z cukrem (100g) i cynamonem. |
Krok 7 |
Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce wody i zagotować. Śmietankę ubić z 50 g cukru pudru. |
Krok 8 |
Do tortownicy włożyć jeden blat i posmarować konfiturami. |
Krok 9 |
Przykryć drugim blatem, rozłożyć ciepłe wiśnie i przykryć trzecim blatem. |
Krok 10 |
Rozsmarować ubitą śmietankę i przykryć czwartym blatem. |
Krok 11 |
Wierzch posmarować resztą śmietanki. |
Krok 12 |
Czekoladę roztopić na parze, wylać cienką warstwę na szklany blat. |
Krok 13 |
Gdy zastygnie, odciąć szpachelką od blatu tak, aby powstały poskręcane wióra. |
Krok 14 |
Przybrać tort wiórkami czekoladowymi i wstawić na 2 godz. do lodówki. |