Tort czekoladowo-malinowy

0


Średnie


120 min.


10 os.

Składniki
Margaryna Kasia1 sztuka
Mąka1.5 szklanek
Cukier1 szklanka
Woda0.5 szklanek
Jajka4 sztuki
Proszek do pieczenia1.5 łyżeczek
Mascarpone4 opakowania
Czekolada Biała4 opakowania
Kakao4 łyżki
Konfitura malinowa1 słoik
Maliny świeże1 opakowanie
Śmietanka kremówka0.5 szklanek
Herbata malinowa3 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto: Rozpuścić w garnuszku margarynę Kasia, wodę, cukier i kakao. Pozostawić do lekkiego przestudzenia. Po ok 30 minutach dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Piec w tortownicy 24cm przez 1,5h lub do tzw. suchego patyczka. Krem: W garnuszku zagotować śmietankę i dodać czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. Serek mascarpone krótko zmiksować i dodać czekoladę do połączenia składników. Wykonanie: Herbatę zaparzyć ( można dodać malinówki ) ciasto przekroić na 3 blaty. Pierwszy ułożyć na paterze nasączyć ponczem, położyć 1/2 słoiczka konfitury, 1/4 kremu i połowę malin. Położyć kolejny blat i powtórzyć czynność. Na koniec położyć ostatni blat i resztą kremu udekorować. U mnie dodatkowo rozpuszczona czekolada do dekoarcji :) SMACZNEGO:)
Autor: Joanna GawędaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl