Tort czekoladowo-malinowy
  • 120 minut
  • 10 osób
  • Średnie

Składniki:

  • Margaryna Kasia - 1 sztuka
  • Mąka - 1.5 szklanek
  • Cukier - 1 szklanka
  • Woda - 0.5 szklanek
  • Jajka - 4 sztuki
  • Proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • Mascarpone - 4 opakowania
  • Czekolada Biała - 4 opakowania
  • Kakao - 4 łyżki
  • Konfitura malinowa - 1 słoik
  • Maliny świeże - 1 opakowanie
  • Śmietanka kremówka - 0.5 szklanek
  • Herbata malinowa - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Rozpuścić w garnuszku margarynę Kasia, wodę, cukier i kakao. Pozostawić do lekkiego przestudzenia. Po ok 30 minutach dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Piec w tortownicy 24cm przez 1,5h lub do tzw. suchego patyczka. Krem: W garnuszku zagotować śmietankę i dodać czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. Serek mascarpone krótko zmiksować i dodać czekoladę do połączenia składników. Wykonanie: Herbatę zaparzyć ( można dodać malinówki ) ciasto przekroić na 3 blaty. Pierwszy ułożyć na paterze nasączyć ponczem, położyć 1/2 słoiczka konfitury, 1/4 kremu i połowę malin. Położyć kolejny blat i powtórzyć czynność. Na koniec położyć ostatni blat i resztą kremu udekorować. U mnie dodatkowo rozpuszczona czekolada do dekoarcji :) SMACZNEGO:)