Ciasto:
Rozpuścić w garnuszku margarynę Kasia, wodę, cukier i kakao. Pozostawić do lekkiego przestudzenia. Po ok 30 minutach dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Piec w tortownicy 24cm przez 1,5h lub do tzw. suchego patyczka.
Krem:
W garnuszku zagotować śmietankę i dodać czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. Serek mascarpone krótko zmiksować i dodać czekoladę do połączenia składników.
Wykonanie:
Herbatę zaparzyć ( można dodać malinówki ) ciasto przekroić na 3 blaty. Pierwszy ułożyć na paterze nasączyć ponczem, położyć 1/2 słoiczka konfitury, 1/4 kremu i połowę malin. Położyć kolejny blat i powtórzyć czynność. Na koniec położyć ostatni blat i resztą kremu udekorować.
U mnie dodatkowo rozpuszczona czekolada do dekoarcji :)
SMACZNEGO:) |