Tort czekoladowo-waniliowy
  • 30 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 6 sztuk
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • budyń - 2 opakowania
  • cukier - 1 szklanka
  • ocet - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem czekoladowy - 1 opakowanie
  • krem waniliowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać. Dodać żółtka do białek i wymieszać. Dodać przesianą mąkę, budyń i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni, ok 50 min.
  2. Wystudzony biszkopt podzielić na 3 blaty i nasączyć każdy z nich ponczem. Wykonać kremy zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając do każdego z nich 1/2 kostki Kasi.
  3. Krem czekoladowy wyłożyć na jeden blat biszkoptu oraz wysmarować boki. Krem waniliowy wyłożyć na drugi blat oraz przyozdobić wierzch tortu. Całość obsypać okruchami z biszkoptu.