Tort czekoladowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

10 sztuk

300 gramów

300 gramów

10 łyżek

1 szczypta

1 łyżeczka

krem:

1 opakowanie

300 gramów

2 sztuki

2 sztuki

0.75 szklanki

5 łyżek

2 łyżki

100 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka, cukier, szczyptę soli i 10 łyżek przegotowanej gorącej wody ubić na sztywno.

Krok 2

Dodać żółtka, dalej ubijając dodać mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia (przesiane przez sitko).

Krok 3

Delikatnie wymieszać rózgą.

Krok 4

Masę przełożyć do dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia.

Krok 5

Piec 50 minut w temperaturze 150˚ - 200˚.

Krok 6

Kasię utrzeć mikserem na puszystą masę.

Krok 7

Mleko, kakao, czekoladę i cukier zagotować, po czym ostudzić.

Krok 8

Brązową masę połączyć z utartą Kasią i na końcu dodać 2 całe jajka i 2 żółtka. Wszystko razem zmiksować.

Krok 9

Biszkopt podzielić na 4 blaty.

Krok 10

Zaczynając od spodniego, najpierw smarujemy cienko dżemem morelowym, po czym nakładamy warstwę kremu czekoladowego.

Krok 11

Przykrywamy plackiem biszkoptu i znowu powtarzamy poprzednie czynności.

Krok 12

Na końcu, pozostały krem wykorzystujemy na dowolną dekorację tortu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej