Tort czekoladowy z ananasem
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • kakao - 2 łyżki
  • mąka - 1 szklanka
  • cukier - 0.75 szklanek
  • jajko - 4 sztuki
  • mleko - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa
  • kremówka - 0.75 litrów
  • usztywniacz do śmietany - 2 opakowania
  • cukier puder - 3 łyżki
  • ananas - 1 puszka
  • rum - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Kakao rozrobić z mlekiem, zagotować, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać kakao, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto piec w temp. 180 st. C. ok. 30-35 min! Ciasto po ostudzeniu przekroić na trzy krążki.
  3. Sok z ananasa rozmieszać z 1/2 szkl. wody i alkoholem.
  4. Śmietanę ubić z usztywniaczem i cukrem pudrem.
  5. Każdy krążek nasączać sokiem i smarować masą, na niej układać rozdrobnionego ananasa, przykrywać kolejnym krążkiem i tak składać cały tort.
  6. Boki i wierzch również posmarować kremem i dowolnie udekorować! Dobrze schłodzić przez noc w lodówce.