Tort czekoladowy z ananasem

2


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
kakao2 łyżki
mąka1 szklanka
cukier0.75 szklanek
jajko4 sztuki
mleko3 łyżki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Masa:
kremówka0.75 litrów
usztywniacz do śmietany2 opakowania
cukier puder3 łyżki
ananas1 puszka
rum50 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Kakao rozrobić z mlekiem, zagotować, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać kakao, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto piec w temp. 180 st. C. ok. 30-35 min! Ciasto po ostudzeniu przekroić na trzy krążki.
Krok 3
Sok z ananasa rozmieszać z 1/2 szkl. wody i alkoholem.
Krok 4
Śmietanę ubić z usztywniaczem i cukrem pudrem.
Krok 5
Każdy krążek nasączać sokiem i smarować masą, na niej układać rozdrobnionego ananasa, przykrywać kolejnym krążkiem i tak składać cały tort.
Krok 6
Boki i wierzch również posmarować kremem i dowolnie udekorować! Dobrze schłodzić przez noc w lodówce.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl